Overslaan en naar de inhoud gaan

Scindapsus - Epipremnum

Epipremnum pinnatum

De Scindapsus is in de volkskmond beter bekend als Epipremnum. Deze kamerplant heeft een lucht zuiverende werking en is makkelijk in verzorging. De Scindapsus Trebie en Epipremnum Aureum zijn populaire kamerplanten. 

Deze sierlijke planten kunnen gebruikt worden als klimplant of als hangplant. Het blad is hartvormig en afhankelijk van de soort bezet met mooie tekeningen.

Eigenschappen

Zon
halfschaduw
schaduw
Locatie
binnen

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Scindapsus verkiest een standplaats met veel licht maar zonder direct zonlicht. Hij groeit ook op plaatsen met minder licht, maar dan verliest het blad zijn mooie tekening. Zet de plant niet op een plaats met tocht en vermijd droge lucht. Een standplaats naast een kachel is daarom niet geschikt. Benevel scindapsus regelmatig en zorg voor een constante, licht vochtige bodem.

Wanneer de bladeren van de scindapsus egaal en donkergroen worden is dit een teken dat de plant te weinig licht ontvangt. Hoe lichter de standplaats hoe bontkleuriger het blad. 

Dit wist je nog niet:

Scindapsus is een luchtzuiverende plant die zijn overtollige voedingsstoffen als zijnde uitzweet. Dit gebeurt vaak bij een hoge luchtvochtigheid en een te veel aan water.

Wanneer je de plant in deze periode droger houdt zal het druppelen verminderen. De druppels zijn echter niet giftig voor mensen, pas wel op met huisdieren.

 

De Scindapsus is heel eenvoudig te vermeerderen door middel van het stekken van kopstekjes. Snijd een kopscheut van 8 tot 10 cm af onder het blad, steek de stek zo’n 2 á 3 cm diep in vochtige universele potgrond en zet op een warme en lichte plaats, zonder direct zonlicht.

Na een periode van zo’n 3 weken beginnen er wortels te groeien uit de verdikking in de basis van de stek en groeit de stek uit  tot een nieuwe plant.

Afbeelding