Overslaan en naar de inhoud gaan

Varens

De varen behoort tot de familie vaatplanten. Tot deze familie behoren meerdere honderdtallen varens, allemaal met hun eigen eigenschappen en uiterlijk. De bekendste is de Nephrolepis. Deze varen is makkelijk in onderhoud, zuivert de lucht en zorgt voor een goede luchtvochtigheid. Kortom, de ideale huisgenoot!

De meeste varens hebben bladeren die zich afrollen vanuit een krul. De bladkleur varieert van lichtgroen, zilvergrijs, diep donkergroen, roodachtig tot zelfs brons. Ook de bladvormen verschillen.

Eigenschappen

Kleur
groen
Zon
halfschaduw
schaduw
Locatie
binnen

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

De varens die je kent uit de woonkamer groeien in het wild vooral in gebieden met een hoge luchtvochtigheid. Een varen doet het dan ook prima op een vochtige plek in huis zoals de badkamer of keuken. Zorg wel voor direct daglicht. Bovendien geeft de plant zelf ook veel vocht af. Dat vermindert klachten als hoofdpijn en een droge huid. Daarnaast staan varens ook nog bekend om hun luchtzuiverende kwaliteiten. Heel gezond dus, een varen in huis. Zet op een lichte plek, maar niet in de directe zon. Een temperatuur vanaf 15 C° is perfect voor varens.

Onderhoud

Houd de potaarde vochtig en laat de kluit niet uitdrogen. Opgelet, geef geen water in het hart van de plant. Varens houden ervan als je ze regelmatig besproeit met een plantenspuit en wekelijks voeding geeft.

Afbeelding