Overslaan en naar de inhoud gaan

Vriesea

Vriesea sp.

Vriesea is het soort plant dat doet beseffen dat de natuur ook wel eens een dolle dag heeft. Ze biedt oogverblindende knalkleuren, bizarre vormen, een soort permanent tropisch feestje in een pot. Vriesea behoort tot de Bromelia familie waar ook Guzmania, Aechmea en Tillandsia toe behoren. In de natuur komen meer dan 150 verschillende Vriesea soorten voor en een veelvoud van cultivars.

Vriesea groeit in het wild op bomen (epifytisch) zonder deze te ‘misbruiken’. De felgekleurde bloeiwijze is gedrongen of lang gestrekt en enigszins afgeplat van vorm. Vanuit de bladrozet met gave randen groeit de steel omhoog met de fel gekleurde schutbladeren waartussen de bijzondere bloemetjes groeien.

Zoals alle Bromelia’s is ook Vriesea ‘monocarp’, dat wil zeggen dat de plant dood gaat nadat ze vanuit de rozet gebloeid heeft. Er zijn dan inmiddels wel kindplantjes gevormd die na enkele jaren weer opnieuw zullen bloeien. In de rozetten zitten zuigharen en zuigschubben, een soort natuurlijk vloeipapier waarmee de plant vocht en voeding opneemt.

Eigenschappen

Kleur
geel
groen
oranje
paars
rood
roze
tweekleurig
wit
Grootte
25
Zon
halfschaduw
Locatie
binnen

Belangrijke zaken om te weten