Overslaan en naar de inhoud gaan

Bomen met spectaculaire schors

Wil je een echte eyecatcher in jouw tuin? Ga dan voor een boom met een spectaculaire schors. Deze bomen trekken de aandacht en laten je het hele jaar genieten van hun pracht. 

Esdoorns met mooie schorsen

Esdoorns hebben mooie basten. Denk aan de Acer griseum of papieresdoorn met zijn in horizontale strepen afbladerende, oranjebruine bast.

De Acer tegmentosum heeft een streepjesbast en opvallend witte jonge twijgen.

Nog meer bomen die de show stelen

  • De sierkers Prunus maackii heeft een amberkleurige, afbladerende schors. De boom of meerstammige heester draagt in de lente witte bloesems en pakt uit met geel herfstblad.
  • Prunus serrula heeft een spectaculaire, glanzende mahonierode bast, witte bloesems en geel herfstblad. Prunus serrula ‘Jaro’ gaat voor een koperachtige karamelkleurige stam.
  • De bast van de meer dan tuingroot wordende, maar door snoeien ook als lei- en dakboom te kweken Platanus acerifolia is bontgevlekt. Zeer winterhard en gemakkelijk te snoeien. Mooie ronde kerstbalachtige herfstvruchtjes.
  • Een berk zoals de Betula utilis jacquemontii is een echte aanrader met zijn helderwitte, flinterdunne schors, groene lentekatjes en geel herfstblad. Betula albosinensis 'Princesse Sturdza' heeft een rozige tot oranje schors. Betula albosinensis var. septentrionalis pronkt dan weer met een zachtroze bast. Bij Betula nigra 'Heritage' pelt de oranje schors voortdurend af en verkleurt de schors naargelang het ouder worden.
  • Lagerstroemia indica (onder andere Eveline) gaat voor een bescheiden lichtbruine schors, maar laat die op bekoorlijke manier vervellen tot aangename tekeningen en patronen.