Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat kan een boomverzorger voor je doen?

Het is een kunst om bij de aanleg van een tuin of bij verbouwingen van een huis of tuin rekening te houden met de aanwezige bomen. Een bekwaam boomverzorger of boomdokter weet er alles van en kan je zeker een handje helpen.

Bomen vellen

Het vellen van een boom is een moeilijke én gevaarlijke klus. Vooral het vellen van zieke bomen of bomen die dicht bij een huis staan, laat je beter over aan een boomverzorger. Hij is hiervoor speciaal opgeleid. Hij kan oordelen over de veiligheid, je advies geven bij het aanvragen van kapvergunningen en kent de veiligste technieken.

Adviseren bij de keuze van een boom

Laat je adviseren door een tuinaannemer en een boomverzorger over de uiteindelijke grootte van een boom. Zij kunnen voorspellen hoe groot een bepaalde boom op een bepaalde plaats wordt. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Een boom kleiner maken

Als je boom toch te groot is, is het geen goed idee om zomaar de top af te zagen. De boom zal dan opnieuw de hoogte ingaan. Inkorten kan er dan weer voor zorgen dat de boom gaat breken. Een boomverzorger kan je informeren over de mogelijke risico’s en met gerichte snoei de risico’s aanzienlijk verkleinen.

Bomen beschermen

Het belangrijkste deel van de boom, de wortels, kan je niet zien. Daarom moet je altijd voorzichtig zijn als je rond bomen aan de slag gaat. Neem bij werken rond een boom contact op met een boomverzorger. Hij kan je helpen om de boom optimaal te beschermen tijdens de werkzaamheden.

Bomen planten

Verschillende boomsoorten stellen elk hun eigen eisen aan de bodem. Maar niet alleen de bodem is van belang, ook de aanplanttechniek is belangrijk. Een boomverzorger kent de nieuwste technieken en kan je met raad en daad bijstaan. Bovendien kan hij je bijstaan bij de nazorg en advies geven over het verplanten van bomen.

 

Let wel op. Wanneer je een boom plant, dien je rekening te houden met de wetgeving hierrond. Bomen die hoger dan 2 meter zijn, moeten op minimaal twee meter afstand geplant worden van de perceelgrens. Is je boom kleiner dan twee meter dan volstaat een halve meter.