Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe je terrasplanten beschermen tegen vorst?

In oktober verschijnt het eerste laagje rijm in de tuin. Niet winterharde kuipplanten moeten dan onverbiddelijk naar een plek waar de vorst geen kans krijgt. Hieronder vind je enkele tips om je kuipplanten optimaal te laten overwinteren.

Waar kan je terrasplanten zetten in de winter?

  • Een goed geïsoleerde aanbouwserre of een vorstvrije kas is ideaal. Voer de kas of serre met noppenfolie om de stookkosten te verminderen. Verlucht op vorstvrije dagen om schimmelvorming tegen te gaan.
  • Een tuinschuurtje kan ook dienst doen als winterberging. Bekleed het met noppenfolie en verwarm het. Als je dakramen of een lichtkoepel aanbrengt, valt er voldoende licht naar binnen.
  • Ook een lichte luchtige kamer met een temperatuur tussen 5°C en 12°C is een geschikte winterberging. Verlucht op vorstvrije dagen om schimmelvorming te voorkomen. Als je planten aan een raam zet, verkies dan een raam op het noorden, oosten of westen boven een raam op het zuiden. De temperatuur zal er gelijkmatiger zijn.

Moet je terrasplanten in de winter gieten?

Hou de planten zo droog mogelijk. Geef water met mondjesmaat, nooit te veel ineens. Wanneer het blad slap begint te hangen, moet de plant gegoten worden.