Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe moet je een gazon aanleggen?

Het gazon is meestal een vast onderdeel van de tuin. Maar overdrijf niet met gazon aanleggen. Een derde van je tuin is al heel wat. Geef ruim plaats aan struiken en vaste planten en, als je kan, bomen. Zij geven kleur en volume aan je tuin. En jij hebt een schaduwplekje.

Gras zaaien

Een gazon aanleggen lijkt simpel.  Maar als je het goed wil hebben, heeft het heel wat voeten in de aarde. Het begint met het onkruidvrij maken van het terrein, gevolgd door het net-niet-helemaal waterpas leggen voor een goede afwatering. Vervolgens dient de bodemstructuur verbeterd te worden. Dan moet je aandrukken, perfect gelijkmatig inzaaien, rollen… En dan komt de nazorg. Een behoorlijke klus dus. Geen zin om er zelf aan te beginnen? Schakel dan gerust een tuinaannemer in.

Graszoden

Voor ongeduldige lieden is er een snellere oplossing: graszoden. Deze zoden worden voorgekweekt, waardoor je voor de plaatsing minder afhankelijk bent van het seizoen. Stenen op het terrein is ook al geen probleem. En je kan sneller genieten: twee weken na aanleg kan je al een voorzichtig dansje wagen op je nieuw gazon. Deze oplossing is wel wat duurder dan gras zaaien.

Een gazon aanleggen: zelf of laten doen?

Wens je het zelf te doen? Op www.gazoninfo.be vind je meer informatie over grassen. Graag een duurzaam, mooi gazon aanleggen? Kies dan voor een professionele tuinaannemer.

Een grasmat met weinig onderhoud, kan dat?

Heb je weinig tijd om je gazon te onderhouden? Laat je dan zeker adviseren bij de aanleg van je grasmat. Er bestaan namelijk verschillende soorten graszaad. Er zijn bijvoorbeeld traag groeiende grassoorten. Die vragen een pak minder onderhoud. Is je grond droog en zanderig, of heb je weinig zon in de tuin? Er bestaat graszaad dat, met het juiste onderhoud en regelmatige bemesting, zelfs onder zulke omstandigheden een gazon kan vormen.