Overslaan en naar de inhoud gaan

Een orchidee verzorgen in 4 stappen

Je wil graag een orchidee moet je weet niet hoe je de verzorging moet aanpakken. Of, erger, je orchidee verzorgen is al eens een keer (of twee) misgelopen. Droom je ook van een prachtige orchidee zonder slappe of gele bladeren? Volg ons stappenplan voor succes.

Stap 1: een gezonde orchidee kopen

Alles begint bij het kopen van een gezonde plant, maar hoe ziet die eruit?

  • Wortels: let erop dat de wortels van de orchidee zeker niet donkerrood zijn. Dit wijst op dode wortels. Kies bij voorkeur een orchidee in een doorzichtige pot zodat je de wortels kan controleren.
  • Bladeren: een gezonde orchidee heeft bladeren die egaal zijn en dus geen vlekken vertonen.
  • Bloemen: bij het kopen van een orchidee raden wij aan om een exemplaar te kiezen met veel dichte knoppen zodat je er lang van kan genieten.
Image
Phalaenopis_vlinderorchidee

Stap 2: de juiste standplaats kiezen

Waar moet je een orchidee zetten? In direct zonlicht, dicht bij het raam, in de schaduw, … ?

Afhankelijk van de soort kan de standplaats lichtjes variëren maar over het algemeen zet je een orchidee op een warme en vrij vochtige plaats. De badkamer en keuken zijn ideaal maar ook in de woonkamer kan je een orchidee kwijt. Laat de temperatuur (’s nachts) wel niet onder 16 graden zakken.

Opgelet: zet hem niet te dicht bij de verwarming want dan droogt hij uit.  

Stap 3: water geven

Voor alle soorten orchideeën geldt dat ze het mooist blijven onder 'liefdevolle verwaarlozing'. Het volstaat om eens in de 10-14 dagen de kluit een half uurtje onder water met orchideeënvoeding te laten staan. Gebruik steeds water op kamertemperatuur. Laat daarna goed uitlekken. Pluk de uitgebloeide bloemen en laat de plant verder met rust.

Tip: als de lucht binnen heel droog is, bijvoorbeeld door centrale verwarming, kunnen de knoppen van orchideeën het beste dagelijks even worden verneveld. Dat voorkomt dat ze uitdrogen en niet meer opengaan.

Goed om weten: als de wortels van de orchidee groen zijn, dan heeft de plant nog voldoende water. Kleuren de wortels grijs, dan heeft uw orchidee water nodig.

Stap 4: de orchidee snoeien

Nadat de orchidee uitgebloeid is, mag je hem enkele weken op een koelere standplaats zetten. Let wel op dat de plant nog steeds voldoende licht krijgt. Als je de orchidee opnieuw wil laten bloeien, is het nodig om te snoeien. Knip oude takken terug tot boven het derde oog.

Orchidee close-up

Help! Wat doe ik verkeerd bij de verzorging van mijn orchidee?

Ik heb een orchidee met slappe bladeren…

Een orchidee met slappe bladeren wijst mogelijk op te veel water. Zijn de wortelen mooi groen? Dan heeft jouw kamerplant voldoende water. Geef ze een tijdje geen water meer. Zijn ze daarentegen grijs? Helaas zijn de wortels rot. Verwijder ze en plant de luchtwortels opnieuw.

Ik heb een orchidee met gele bladeren…

Een orchidee met gele bladeren heeft twee mogelijk oorzaken. Het kan een gevolg zijn van te veel rechtstreeks zonlicht en van te koude temperaturen. Zet de orchidee niet in rechtstreeks zonlicht en op een plaats met een temperatuur tussen de 20 en 25°C. Dit geldt ook bij het water geven. Gebruik geen water dat te koud is.

Zet de orchidee op de correcte plaats, verwijder de gele bladeren en verzorg de plant weer zoals normaal.

Mijn orchidee verliest knoppen…

Je kan er vrij zeker van zijn dat jouw orchidee te koud staat, mogelijk in combinatie met te veel water en te weinig licht. Kies een nieuwe, correcte standplaats.