Overslaan en naar de inhoud gaan

Blauwe bes

Vaccinium corymbosum

Blauwe bes is een bijzonder decoratieve bessenstruik, die in de siertuin beslist niet misstaat. De plant heeft een smal, ovaal blad met een opvallende roodpaarse bladverkleuring.

Blauwe bes is een lentebloeier, begin mei bloeit hij met witte of roze, smalle, urn-vormige bloempjes. Afhankelijk van de cultivar verschijnen tussen juli en september blauwe, eetbare, lekkere bessen van ruim 1 cm diameter.

Eigenschappen

Kleur
roze
wit
Type
heester of struik
Grootte
250
Bladeren
smal, ovaal, met roodpaarse herfstverkleuring
Wanneer planten
april
-
Zon
halfschaduw
schaduw
zon
Locatie
buiten
Snoeien
vanaf 3 jaar, verjongingssnoei
Bloem
wit of roze smalle, urn-vormige bloempjes
Extra
vruchtdragend
winterhard
Ph
zuur

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Verlangt vochtige, goed gedraineerde, zure grond en een zonnige, beschutte plek. Schaduw vormt geen probleem, maar de bessenoogst zal kleiner zijn en de herfstverkleuring minder intens.

Cultivars (Soorten)

Excellente cultivars zijn 'Duke' en 'Tophat' (compact, tot 60 cm, met grote bessen) en 'Berkeley'. De veenbes 'V. macrocarpon', de vossenbes 'V. vitis-idaea' en de bosbes 'V. myrtillus' behoren tot dezelfde familie van eetbare bessen.

Onderhoud

Zorg dat de grond rond de blauwe bes altijd voldoende zuur blijft; leg een dikke laag mulch tegen het uitdrogen. Knip op het einde van de winter één tot twee van de oude takken tot op de grond weg.

TIP: Wanneer je de bodem voor een specifiek plantje graag een beetje zuurder maakt, neem je enkele groene naalden van een naaldboom. Strooi deze uit rond de plantvoet van het plantje. De naalden zullen al snel bruin kleuren en hun inhoudsstoffen afgeven aan de bodem. Daar kan je plantje dan gebruik van maken. 

Dit wist je nog niet:

De plant is een mooie bijenplant, d.w.z. dat veel wilde bijen, hommels en vlinders hun nectar en stuifmeel komen halen. 

Afbeelding