Overslaan en naar de inhoud gaan

Chocoladerank

Akebia sp.

De chocoladerank is een snelgroeiende slingerheester. Deze plant heeft bladeren die zijn samengesteld uit 5 ovale deel-blaadjes. Bij het uitlopen zijn de bladeren paarsrood, waarna ze groen verkleuren. 

De bloemen van deze plant hebben een speciale geur. Wanneer de plant op een beschutte plaats staat en de winter mild is, blijft de plant deels groen. Bij strenge, koude winters verliest de plant al zijn blaadjes.

Eigenschappen

Type
heester of struik
Grootte
1000
Bladeren
groen, 5 ovale deel-blaadjes
Wanneer planten
maart
-
april
Zon
halfschaduw
schaduw
zon
Locatie
buiten
Bloem
geurende bloemen met speciale pluimen en bruintinten
Extra
vruchtdragend
winterhard

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

De chocoladerank doet het goed op plaatsen van zon tot diepe schaduw. Hij verkiest wel een plek in de halfschaduw en groeit beter wanneer de onderstam uit de zon staat. Hij heeft een frisse en vochtige bodem nodig.

Onderhoud

Deze plant groeit snel waardoor woekering ontstaat. Het is belangrijk om de plant ieder jaar uit te dunnen zodat de groei onder controle blijft. De bodem moet ook vochtig blijven dus voldoende water geven is belangrijk.

Dit wist je nog niet:

De chocoladerank is familie van de augurkenstruik. De bessen zijn eetbaar.

In de Chinese geneeskunde wordt een aftreksel van de stam van de chocoladerank gebruikt om de melkproductie bij zogende moeders te stimuleren. De stam bevat 30% kalium.