Overslaan en naar de inhoud gaan

Es

Fraxinus excelsior

De es is één van de grootste bomen in Europa en kan tot 40 m hoog worden. De kruin is lichtdoorlatend, onregelmatig gevormd en tot 12 m breed. De bladeren zijn samengesteld uit 9-11 smalle getande bladeren die in de herfst geel verkleuren.

De es is goed te herkennen aan de fluwelige zwarte knoppen die in de winter al goed te zien zijn. (Mannelijke) bloemen verschijnen voor het blad. Het zijn heel eenvoudige paarse pluimen waarbij de bloemen geen kelk- of kroonbladen hebben. De vruchten zijn éénzadig en gevleugeld.

Eigenschappen

Kleur
paars
Type
boom
Grootte
4000
Bladeren
samengesteld uit 9-11 smalle, getande deelblaadjes
Wanneer planten
maart
-
april
Zon
halfschaduw
zon
Locatie
buiten
Snoeien
weinig of niet, wintersnoei
Bloem
mannelijke bloem loopt uit voor het blad
paarse pluimen, zonder kelk- en kroonbladen
Extra
winterhard
zouttolerant
Ph
kalkrijk
neutraal

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

De es is wat betreft bodemtype niet specifiek, je kan hem aanplanten in een zware kleibodem en een lichte zandbodem. Belangrijk hierbij is dat de bodem voedselrijk is en goed draineert. De es verkiest een vochtige bodem. Hij verdraagt natte bodems, maar geen langdurige overstromingen of stilstaand water.

Cultivars (Soorten)

Fraxinus excelsior 'Atlas' is een cultivar met een piramidale tot breed kegelvormige, opgaande kroon. De cultivar groeit langzamer dan de soort en het is de beste cultivar voor kleinere tuinen; Fraxinus ornus 'Meczek'  is een langzaam groeiende, bolvormige es met een smalle stam. Hij doet het prima in bakken of potten. Dit is een fijnere en elegantere vorm van Fraxinus excelsior 'Nana'; Een smalle, zuilvormige es is Fraxinus ornus 'Obelisk'. Deze es wordt tot 12 m hoog.

Onderhoud

Vereist nauwelijks snoei. Vormsnoei gebeurt in de winter. Wanneer de boom goed gevormd is moet hij niet meer gesnoeid worden. De waterloten worden enkel in juli en augustus weggesnoeid.

Afbeelding