Overslaan en naar de inhoud gaan

Prachtriet - Olifantengras

Miscanthus sinensis

Prachtriet is een sterke, snelgroeiende plant die niet woekert en in mooie pollen groeit. Het is een zeer decoratief siergras en kan een echte blikvanger zijn in de tuin.

De groene bladeren zijn sierlijk gebogen en hebben een witte middennerf. In de winter verkleuren de bladeren en krijgen ze een zachte strokleur. Prachtriet bloeit van september tot november met zachtgrijze, zilverrode statige bloempluimen.

Eigenschappen

Kleur
rood
Type
vaste plant
Grootte
250
Bladeren
groen, sierlijk gebogen met witte middennerf
Wanneer planten
augustus
-
oktober
Zon
zon
Locatie
buiten
Bloem
statige bloempluimen
zachtgrijs, zilverrood
Extra
winterhard
Ph
neutraal

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Prachtriet groeit goed op een open plaats in de volle zon of in een border. Zorg voor een goed doorlaatbare bodem en houd de bodem vruchtbaar.
Plantdichtheid: 1 - 3 per m²

Cultivars (Soorten)

'Gracillimus' heeft zeer fijne, grijsgroene bladeren met een witte middennerf, die in herfst mooi verkleuren en sierlijk gebogen zijn (tot 1,2 m); 'Malepartus' is heel bloeirijk, met zilverrode aren.

Onderhoud

De bovengrondse delen van prachtriet sterven af in de winter. Vanaf maart knip je de plant terug tot 10 cm boven de grond. 

Dit wist je nog niet:

Prachtriet wordt gebruikt als biomassa om huizen op te warmen. Het is namelijk een snelgroeiende houtige teelt met relatief weinig behoeften aan bemesting en onderhoud. Door zijn eenvoud biedt het in Vlaanderen een potentieel voor lapjes grond waar momenteel klassieke gewassen niet op terecht kunnen.