Overslaan en naar de inhoud gaan

Groenblijvende hagen

Groenblijvende hagen zorgen ervoor dat de structuur van je tuin ook tijdens de wintermaanden zichtbaar blijft. Ze moeten een dichte vertakking hebben, goed bebladerd zijn en een gesloten geheel vormen.

Taxushaag

Taxus is een conifeer die middelmatig groeit (zo'n 30 à 40 cm per jaar). Laat zich gemakkelijk scheren met weinig tot zeer weinig snoeisel. Let op: taxus is giftig! Verwijder het snoeisel onmiddellijk. Gebruik niet langs een paardenweide. Heeft nood aan een goed drainerende bodem en groeit op elke grond (zelfs onder beuken). Hij heeft weinig last van de wind en verdraagt zowel zon als schaduw.

  • T. cuspidata (Japanse taxus)
  • De kruisingsvorm T. x media

TIP: Let bij aankoop op de vermelding ‘Hagengroep’ of ‘Hedge group’.

Hulst of Ilex

Ilex (hulst) is een stijlvolle groenblijvende haagplant, zowel voor strakke formele hagen als informele heggen. Ttientallen cultivars beschikbaar. De meeste zijn langzame groeiers.

  • Ilex aquifolium of scherpe hulst is de sterkste in ons klimaat. Ondoordringbaar door het stekelige blad.
  • ‘Pyramidalis’ geeft veel rode bessen. Door de dichte vertakking uitstekend te snoeien.
  • Ilex x meservae ‘Blue Hollies’ heeft grote, rode bessen en glanzend, blauwgroen blad

Thuja

Thuja’s zijn wintergroene coniferen. De meeste varianten zijn uitstekende haagplanten.

  • Thuja occidentalis (westerse levensboom).
  • T. orientalis (oosterse levensboom)
  • T. plicata (reuzenlevensboom)

Beuk

Fagus (beuk): houdt in de winter een fraai goudbruin, dor blad vast tot het nieuwe blad in het voorjaar verschijnt. Voordat het blad verdort, ontstaat een mooie herfstkleur. Groeit op alle gronden op voorwaarde dat deze goed draineren, staand water is nefast. Niet te verwarren met haagbeuk.

TIP: Let bij de aankoop van beukenplanten op een goede vertakking tot onderaan!

Liguster

Ligustrum (liguster): de haagheester bij uitstek en ijzersterk. Voorheen werd buxus massaal aangeplant, hierdoor ontwikkelde zich een immense plaag van de buxusmot. Geen enkele buxushaag blijft gespaard. Daarom is liguster een goede keuze als vervanging van buxus voor de liefhebbers van deze groenblijvende plant.

Een groenblijvende haag planten

Voorzie 4 à 5 planten per strekkende meter om een mooie gesloten haag te krijgen. Planten kan vanaf half oktober. Hagen die in het najaar geplant werden hebben een vol jaar groeivoorsprong op hagen die in de lente werden geplant. Ook in het voorjaar kan je planten. Opgelet: plant nooit bij te nat weer of vorst.

Een groenblijvende haag snoeien en verzorgen

Snoei onmiddellijk na het planten de langste takken voor de helft bij. Zo kan de haag zich goed vertakken. Daarna is knippen ieder jaar mogelijk vanaf eind mei.