Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe kies je een boom?

Bomen zijn blijvende elementen in je tuin. Eenmaal ze op hun plek staan, zijn ze moeilijk te verplaatsen. Een boom kiezen is dus een belangrijk proces. We geven je enkele vragen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een boom. Twijfel je? Vraag zeker raad aan je kweker of tuincentrum. Ze staan klaar om jou te helpen bij het maken van de juiste keuze.

Grootte en vorm

Hoe hoog en breed mag je boom worden?

Dit is een van de belangrijkste criteria bij het kiezen van een boom. Als je een kleine tuin hebt, is het vanzelfsprekend niet aangewezen om een boom te planten die meer dan 10 m hoog wordt. Omgekeerd geldt ook: heb je een grote tuin, dan verkies je misschien een grote boom als blinkvanger voor jouw tuin. 

Welke vorm heeft jouw boom?

Naast grootte speelt ook de vorm van de kroon een rol. Zo zijn er bomen met verschillende soorten kronen: zuilvormig, rond, kegelvormig, treurvorm, etc. Je kan een vorm kiezen op basis van uitzicht, maar ook op basis van functie. Een boom met een zuilvormige kroon kan bijvoorbeeld dienst doen als afsluiting om zo de inkijk van buren tegen te gaan. Maar ook leibomen kunnen dienen als afscherming. 

Daarnaast kan je ook nadenken over de dikte of dichtheid van de kroon. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een dichte kroon die veel schaduw geeft of net niet. 

Soorten bomen

  • Conifeerloofboom of fruitboom?
  • Groenblijvend of blad/naaldverliezend?
  • Een snelgroeiende boom of eerder traag?
  • Een boom met een prachtige lentebloei? Of een knallend herfstblad?

Standplaats

Bodemtype

Bestudeer de standplaats: heb je leem-, zand- of kleigrond? Als je niet zeker bent, kan je een bodemmonster nemen of een bodemanalyse aanvragen. Met zo'n test kan je jouw grond testen op o.a. zoutgehalte en zuurtegraad. Bij de resultaten zullen een aantal aanbevelingen en oplossingen zitten om een eventuele slechte bodemgesteldheid te verbeteren. Met deze resultaten kan je ook bij een kwekerij of tuincentrum langsgaan en om raad vragen. Zij zullen jou helpen door boomsoorten aan te bevelen die passen bij jouw grond.

Vochtigheid en blootstelling aan zonlicht

Is de grond in jouw tuin vochtig of droog? Ook dit zal jouw keuze beïnvloeden. 

Tot slot speelt licht ook nog een belangrijke rol. Een boom waarbij de zon door het blad schijnt (de zon staat dus achter de boom) oogt bijvoorbeeld mooier, maar de standplaats is opnieuw afhankelijk van het soort boom dat je plant. Bij bladverliezende bomen die je ten zuiden van het huis plant, schijnt het zonlicht dus door het blad waardoor ook het huis koel blijft, maar niet alle soorten bomen doen het goed in vol zonlicht. Sommige bomen verkiezen nu eenmaal schaduw.