Overslaan en naar de inhoud gaan

4 tips voor een kleine tuin

Heb je altijd al gedroomd van een leuke tuin maar heb je een kleine(re) ruimte ter beschikking? Goed nieuws: je kan deze ruimte zonder problemen omtoveren tot jouw groene oase. Om optimaal gebruik te maken van de oppervlakte die je hebt, houd je best rekening met een aantal factoren. Volg deze tips voor een kleine tuin en realiseer je dromen.  

Goed begonnen is half gewonnen

Voor je de handen uit de mouwen steekt, denk je best eerst na over wat je in je tuin wil en hoe je hem wilt gebruiken. Heb je groene vingers en houd je van tuinieren of ben je eerder op zoek naar een tuin met weinig onderhoud? Wil je een siertuin met kleurrijke bloemen en planten of liever een groene oase? Heb je nood aan een ruimte waar je je boek kan lezen of een hoekje waar de kinderen kunnen spelen? In het eerste geval kies je een plekje in de zon en kies je in functie daarvan je planten. In het tweede geval kies je best voor grind zodat het huis moddervrij blijft.

Met een duidelijk visie wordt het aanleggen van jouw tuintje zoveel makkelijker. Heb je moeite met het uitkiezen van de juiste planten en bloemen? Of wil je liever niet zelf je terras aanleggen? Geen probleem. Laat je bijstaan door een expert, bv. in een planten- of tuincentrum of door een tuinaannemer in jouw buurt. Zij helpen je op weg naar een leuke tuin.

Houd het simpel

  • Een mengelmoes van stijlen lijkt in kleine tuinen snel rommelig. Houd het sober en kies voor één stijl. Focus op één kleurenpalet met drie hoofdkleuren. 
  • Laat materialen terugkomen. Kies liever niet voor een mix van veel verschillende materialen want dit oogt onrustig.
  • Beperk de variatie aan planten en bloemen. Plant grote groepen van dezelfde plantensoorten. Dit zorgt voor rust in de tuin en een betere gemoedsrust!  

Houd iedereen voor de gek met optische illusies

Met enkele simpele ingrepen kan je tuin optisch groter doen lijken.

  • Creëer meer diepte door donkere planten achteraan te zetten
  • Verf omringende muren wit. Zo lijkt je tuin net iets groter. Een spiegel aan de muur helpt ook.
  • Wees niet bang om grote bomen of planten te gebruiken. Een groot exemplaar doet je tuin er net groter uitzien.
  • In dezelfde lijn kies je best voor grote tegels voor je terras.
  • Een kronkelend pad lijkt langer dan een recht pad 
  • ...

Geen idee hoe je eraan moet beginnen? Een tuinaannemer zorgt graag voor een doordacht tuinplan zodat je jouw kleine tuin optimaal benut. 

Kies planten die jaarrond mooi zijn

Kies planten die het hele jaar mooi zijn. Je tuin ziet er dan in elk seizoen wat anders uit. Wat dacht je van de Albizia? Ze heeft een groot geveerd blad dat ze ’s avonds sluit. Ideaal voor een ommuurd stadstuintje. Of de bolvormige Liquidambar styraciflua ‘Autumn Color Globe’ met zijn prachtige herfstkeuren? Vraag gerust raad in je tuincentrum of bij je boomkweker.