Overslaan en naar de inhoud gaan

Tine Embrechts koos voor een boom als blikvanger in haar stadstuin

Tine Embrechts woont al twintig jaar in de stad. Het belang van groen wordt hoe langer hoe duidelijker. “Er is de laatste jaren een grote bewustwording en terechte bezorgdheid omtrent het klimaat. Een campagne zoals Nationale Boomplantdag, die mensen wakker schudt en motiveert om hun steentje bij te dragen, ligt me dan ook nauw aan het hart.” 

Een oase van groen  

Mensen hebben vaak de misvatting dat bomen enkel geschikt zijn voor uitgestrekte tuinen, maar ook in een stadstuin zijn de mogelijkheden eindeloos. “Ik woon niet op de buiten en dacht lang dat een weelderige tuin enkel daar mogelijk was.” Inmiddels groeide Tine haar stadstuin uit tot een oase van groen: bloemen en bomen vullen haar tuin en een prachtige Blauweregen versiert de gevel van haar huis. “Één van de bomen in mijn tuin is een esdoorn, die mijn moeder ooit als verrassing heeft geplant.” 

 

Groene vingers 

In het weekend van Nationale Boomplantdag maakten Tine haar ouders hun tuin helemaal winterproof. Of het nu bloembollen planten is of bomen en struiken planten en verplanten. “Zelf heb ik niet zo’n groene vingers, maar bij mijn ouders kwam dat ook pas op latere leeftijd. Dit jaar is wel de eerste keer dat ik op Nationale Boomplantdag effectief een boom plantte. Dat was ontzettend aangenaam om zelf te doen, ook met de kinderen is dat een superleuke activiteit. Het is zeker niet de laatste boom die ik in mijn tuin plant!”  

 

Uurtje werk, leven lang plezier 

Veel mensen denken dat een boom planten veel werk is, maar met een aantal praktische tips in het achterhoofd is dat kinderspel. “Wat ik verbazend vond, is hoe snel het gepiept is. Op slechts een uurtje tijd stond een nieuwe boom in mijn tuin te pronken,” vertelt Tine. “Ik liet me in een tuincentrum in de buurt adviseren over het type boom rekening houdend met verschillende factoren zoals de bodem en zonlicht. Op hun advies koos ik voor een groenblijver die in de hoogte groeit, een ideale blikvanger in een stadstuin. Die ook nog eens voor meer privacy zorgt.”

 

Tine plantte een Mexicaanse eik in haar tuin. Ze koos voor deze boom omdat het een groenblijver is. Maar ook met een knipoog naar haar twee oudste zonen met Mexicaanse roots. Net zoals de Spaanse eik is de Mexicaanse variant winterhard en een groenblijver. Bij de groei van nieuwe bladeren worden de punten eerst rood oranje, daarna worden ze groen. Een Mexicaanse eik is een ideale kandidaat om meer privacy te creëren én om te leiden. De boom houdt van elke grondsoort, maar niet van te natte grond.

 

“Bomen hebben oneindig veel voordelen. Het klimaat en de biodiversiteit hebben er baat bij, maar ook jijzelf. Het zorgt voor meer privacy, meer verkoeling, maar ook een positief effect op je mentaal welzijn.” 

Oneindig veel voordelen

Het belang van groen is broodnodig en heeft tal van voordelen. Hoe meer bomen, hoe gezonder je omgeving. Ze filteren de lucht en verminderen fijnstof en schadelijke gassen. “Ik woon in een stad, dus bomen in je tuin zijn een absolute meerwaarde. Niet alleen voor het fijnstof, maar ook in de zomer zorgt het voor meer schaduw en verkoeling. Dat was met de warme nazomer dit jaar een echt geschenk. Én het heeft een positief effect op de biodiversiteit én je mentaal welzijn,” voegt Tine toe. 

 

Aan de slag 

Geïnspireerd door Tine? Aan de slag! Haal je schop van onder het stof want november is de ideale maand om te planten. De grond is dan nog relatief warm en vochtig en de wortels hebben voldoende tijd om zich te ontwikkelen voor de winter eraan komt. Wat hulp bij het planten? Ontdek in zeven stappen hoe het moet!