Overslaan en naar de inhoud gaan

Instant groen in huis, met XXL kamerplanten

Droom je van een interieur dat barst van de planten, maar heb je geen geduld om daar lang op te moeten wachten? Ga voor XXL kamerplanten! Met indrukwekkende bladplanten, snelle groeiers en kamerbomen zit je instant in het groen.

Instant jungle-effect

Met een paradijsvogelplant (Strelitzia reginae) sla je twee vliegen in één klap: je krijgt een prachtige bos indrukwekkend blad én fascinerende, exotische bloemen, tot wel 1,5 meter hoog. Geef deze oogverblindende it-plant een zonnige plek aan het raam. Met een bananenplant (Musa) haal je helemaal de jungle in huis. Start gerust met een kleiner, betaalbaar exemplaar, een bananenplant groeit hard op een plek met veel licht. 
 

Donkere hoek? Zo gevuld!

Heb je al van Polyscias gehoord? Deze groene kleppers (tot 1,5 meter) komen in tal van fascinerende bladvormen en -kleuren – speel er naar hartenlust mee. Niet zoveel licht in huis? Polyscias doet het prima op een donkerder plek. Neem je er een met bonte bladeren, dan licht die je donkere hoek extra op. En ken je de ijzersterke kloosterplant (Aspidistra elatior)? De lange, brede bladeren, een beetje zoals Strelitzia, worden tot wel 2 m hoog. Milde verwaarlozing, een kille gang of een fris toilet met maar een klein raampje? De kloosterplant vindt het allemaal prima. 
 

Geluksbrenger

En waarom geen ‘boom’ in huis? De watercacao (Pachira aquatica) blijft iets bijzonders, met zijn in elkaar geweven stammen en langwerpige bladeren, in een vrolijke parasolvorm. Houd de potgrond vochtig en benevel het blad regelmatig, zeker in de winter. Ben je wat slordig met begieten? Van te weinig water heeft de olifantenpoot (Beaucarnea) zelden last, er zit altijd een waterreserve in die dikke knolstam van hem. Z’n fijn, springerig blad oogt dan weer allerelegantst. Geef beide kamerbomen een plek met veel licht maar uit de volle zon. Benevel ze regelmatig. 

 

Ontdek hier nog meer bijzondere kamerbomen!

Verrassende ficus

Vergeet het saai imago van ficussen! De populaire vioolbladplant Ficus lyrata, met prachtig licht golvend blad, en Ficus elastica ‘Robusta’ brengen instant volume en hoogte in huis. Ficussen zijn erg makkelijk in onderhoud en vaak helemaal niet duur. Omring een klassieke Ficus benjamina of een grote Schefflera met planten met een heel ander blad of vorm, en je krijgt een spannende groene hoek voor weinig geld. En waarom niet je gatenplant (Monstera deliciosa) omhoog leiden? Bind de hoofdstengel tegen een mospaal aan, en je krijgt zoveel meer volume in de hoogte! 
 

Vijf tips voor nog meer volume

  • Zet veel planten bijeen, dat versterkt het XXL effect. 
  • Plaats ze op een standaard, een tafeltje, dan lijken ze nog groter. 
  • Combineer smalle, hoge kamerbomen met planten die in de breedte uitdeinen, zoals Monstera. 
  • Vul gaten op met lagere bladplanten. 
  • Hang er klimop of Epipremnum tussen, als extra vuller

Zo houd je je XXL kamerplanten in topvorm