Overslaan en naar de inhoud gaan

Bonte kamerplanten? Te gek!

Bonte kamerplanten staan torenhoog op tal van verlanglijstjes. Droom jij ook van zo’n zeldzaamheid met gestreepte of gevlekte bladeren? Er zijn gelukkig genoeg bonte schoonheden die wél betaalbaar zijn. 
 

Kamerplanten met bonte bladeren spreken zo hard tot de verbeelding! Je hoeft het niet eens zo ver te zoeken: in het tuincentrum of in jouw favoriete plantenwinkel vind je prachtige betaalbare bonte planten die niet moeten onderdoen voor hun zeldzame broertjes! Zoals Philodendron ‘Birkin’, met sierlijk wit gestreepte bladeren. De jonge bladeren komen soms zelfs volledig wit tevoorschijn. Ook Dieffenbachia ‘Sublime’ toont overtuigend roomwitte vlekken tussen de vele tinten groen van het blad. Zet beide planten op een plek met veel licht, uit de directe zon. Hoe meer licht, hoe meer wit.

Ficus maakt het bont

Wil je veel bont voor weinig geld? Zoek het in de ficusfamilie! Ficus elastica ‘Tineke’ kleurt z’n bladeren vrolijk bont, in een waar camouflagepatroon van licht- en donkergroen. ‘Belize’ voegt er zelfs een tintje roze aan toe. En de al even volumineuze Schefflera ‘Carnaval’ groeit in een mum van tijd uit tot een prachtige bonte verschijning.
 

Streepje licht in het donker

Het moet overigens niet altijd wit zijn, veel planten verrassen met kleurrijke patronen, zoals Maranta (‘Fascinator’ is geweldig!), Aglaonema of Calathea ornata, met ragfijne lichtroze streepjes op donker, glimmend blad. Calathea’s zijn doorgaans niet gemakkelijk in onderhoud, maar deze is dat gelukkig wél. ’s Avonds vouwt hij z’n bladeren omhoog, om ze ’s ochtends weer te openen – fascinerend om te volgen. Zorg voor een plekje met minder licht, en genoeg luchtvochtigheid. 
 

Vrolijke hangers

Voeg zeker wat bonte klimmers toe! De drakenklimop Epipremnum ‘Snow Queen’ of ‘Marble Queen’, Hoya carnosa ‘Krimson Queen’, met een extra tikje roze, en de zilvergrijze Scindapsus ‘Exotica’ zijn stuk voor stuk sterke hangplanten die het ook met wat minder licht doen. Of zoek een mooie gestreepte Tradescantia uit, je vindt ze in verschillende kleuren, het blad vaak met contrasterende onder- en bovenkant. 
 

Witte vlekken, groene vingers

Bonte planten hebben vaak veel licht nodig, maar mogen beslist niet in de zon staan, daarvan verschroeien hun witte delen. Vaak groeien ze wat langzamer: hun bleke plantdelen bevatten geen chlorofyl, en kunnen dus ook geen energie uit het licht opnemen. Raak de bonte plekken zo weinig mogelijk aan, ze zijn gevoeliger voor beschadigingen dan klassiek groen blad.