Begonia
Begonia sp.
Prachtige snoepjeskleuren, talloze bloemetjes en Begonia bloeit maar door: geen wonder dat ze al jaren niet meer weg te denken is als levende mooimaker. Begonia is zowel binnenshuis als kamerplant, als buiten in de tuin in de volle grond of in potten te gebruiken.
In de traditionele kleuren zalm en rood ziet de plant er heerlijk retro uit, maar nieuwe kleuren, vormen en toepassingen hebben Begonia ook weer helemaal van nu gemaakt. Bloeiende Begonia’s groeien rond en vol, en kenmerken zich door het asymmetrische blad. Ze hebben zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen op dezelfde plant. De vrouwelijke bloemen zijn herkenbaar aan de driehoekige verdikking onder de bloemen.
De bloemtrossen kunnen felle, harde kleuren hebben, maar zijn er ook in subtiele pasteltinten. De bloemen geuren nog niet, maar daar wordt door kwekers wel aan gewerkt. In het assortiment komen naast bloeiende begonia’s ook bladbegonia’s (Begonia rex) voor, met schitterend getekende bladeren in limoengroen, zilvergrijs, purper en karmozijn.
Eigenschappen
rood, roze, paars, geel, wit, oranje, tweekleurig
Belangrijke zaken om te weten
Waar plaatsen
Kleurrijke zomerbloeier van de Tuberosa groep die maandenlang onvermoeid massa's bloemen produceert, of je hem nu in volle grond, in een pot of in een hangmand plant.
Excellente perkplant voor in een plantsoen. Ze moeten wel uit de wind kunnen staan: hun stengels zijn broos. Zorg ervoor dat de aarde nooit uitdroogt.
Plantdichtheid: 5 - 10 per m²
Cultivars (Soorten)
De groep 'Multiflora' bloeit met heel veel kleine bloempjes; 'Grandiflora' met dikke, dubbele bloemen; Een 'Picotee' herken je aan z'n tweekleurige bloemen; Speciaal voor hangmanden zijn er hangende begonia's zoals Pendula en Cascade;
Begonia 'Fragrance', knolbegonia bloeit met grote, roze, dubbele afhangende appelbloesemkleurige bloemen met een heerlijk zoete geur tussen litchi en rozen; Begonia semperflorens bloeit zeer lang en heeft decoratieve bladeren.
Onderhoud
Haal regelmatig de verwelkte bloemen weg. Breng de knollen voor de eerste vorst naar binnen.
