Overslaan en naar de inhoud gaan

Chinese lantaarn

Abutilon sp.

De Abutilon-familie telt meer dan 100 cultivars in heel uiteenlopende kleuren en kleurcombinaties, van wit en citroengeel tot wijnrood. Deze niet-winterharde terrasplanten vergen wat verzorging maar in ruil geven ze wel maandenlang een heel rijke en kleurrijke bloei.

Doet het ook excellent als kamerplant. Decoratief, hartvormig, groot groen, lichtgroen blad. Sommige cultivars hebben een geel of gespikkeld blad. Geef die een plek uit de volle zon, anders gaan de bladeren krullen.

Bladluizen, witte vlieg en rupsen voelen zich door het blad aangetrokken. Soms hangende, klokvormige bloemen, soms breed openstaande bloemen die doen denken aan Hibiscus. Wordt zowel als struik als op stam gekweekt, voor binnen of buiten. Decoratieve zaaddozen met lichtbruine, hartvormige zaden.

Eigenschappen

Kleur
geel
oranje
paars
rood
roze
tweekleurig
wit
Type
heester of struik
perkplant (éénjarige)
Grootte
300
Bladeren
decoratief, hartvormig, groot groen, lichtgroen
Wanneer planten
mei
-
augustus
Zon
halfschaduw
Locatie
buiten
Bloem
uiteenlopende kleuren en kleurencombinaties,
van wit en citroengeel tot wijnrood
Extra
zouttolerant
Ph
neutraal

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Abutilon is een exotische plant die alleen bloeit op een warme plek. Hou ze uit de felle wind: de takken zijn dun en broos. Abutilon verdraagt geen vorst en moet bij 5°C naar binnen en vorstvrij kunnen overwinteren. Vanaf midden mei mogen de planten terug naar buiten. Zorg dat ze in de winter niet uitdrogen.  

Cultivars (Soorten)

Abutilon megapotamicum heeft opvallende rood met gele bloemen; Abutilon x suntense en Abutilon vitifolium zijn tegen een paar graden vorst bestand en kunnen op een beschutte, zonnige plek mits extra bescherming de winter ook in de tuin overleven.

Onderhoud

Winterschade weg snoeien in het voorjaar bij het uitlopen van de nieuwe scheuten en goed terug snoeien. In de zomer kunnen de nieuwe scheuten ingekort worden, jonge scheuten terug snoeien zonder in het oude hout te knippen. 

Geef in de zomer flink water en elke twee weken vloeibare mest, wil je veel bloemen.

Dit wist je nog niet:

Een cultivar van de Abutilon wordt ook wel Belgische vlag genoemd 'Abutilon megapotamicum'. Hij dankt zijn naam aan de opmerkelijke bloei die (met een beetje fantasie) de kleuren van de Belgische vlag heeft.