Overslaan en naar de inhoud gaan

Den

Pinus sp.

Pinus is een groot geslacht van sterke bomen die op zeer gevarieerde plekken kunnen leven. Ze groeien onder de raarste omstandigheden en kunnen tegen een stootje. De meeste dennen zijn groot maar er zijn ook kleinere soorten die perfect in een kleine tuin kunnen groeien. De den is wintergroen, de naalden zijn stekelig en hebben vaak een loofkleur.

De schors van de den heeft bijzondere kleurschakeringen en is licht -of diep gegroefd en afschilferend. De vrucht van deze boom is een dennenappel. Deze zijn zeer bekend en worden vaak als decoratie gebruikt. De bladeren groeien snel en vallen vaak naar beneden bij teveel wind. De bladeren zijn ook gevoelig voor vorst en kunnen hierdoor ook naar beneden vallen. Eens beneden vergaan ze snel. De kruin van de den kan verschillende vormen aannemen en kan je bijsturen door regelmatig te snoeien. 

Eigenschappen

Type
conifeer
Grootte
2500
Bladeren
groene, scherpe naalden
Zon
zon
Locatie
buiten
Extra
wintergroen
winterhard
Ph
kalkrijk
neutraal
zuur

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Deze boom kan op alle grondsoorten overleven, maar heeft een voorkeur naar een kalkrijke bodem. Ze kunnen zowel op een droge als natte grond leven. Ze verdragen geen verharding en geen volledige schaduw. 

Onderhoud

Deze bomen groeien snel en kunnen heel groot worden dus ze moeten regelmatig gesnoeid worden. Bij de jonge den moet je af en toe controleren of er takkenluizen aanwezig zijn. Deze boom is gevoelig voor wind dus staat best op een beschutte plek.