Overslaan en naar de inhoud gaan

Japanse notenboom

Ginkgo biloba

De Japanse notenboom (Ginkgo biloba) is een bijzondere boom die 250 miljoen jaar geleden al voorkwam. De jonge bomen zijn kegel- of zuilvormig, later groeien ze uit in de breedte, tot 12 meter. Het meest opmerkelijke aan de boom is zijn 'blad'. De Japanse notenboom is namelijk een naaldboom. Als je goed kijkt naar het blad zie je geen nerven, zoals bij loofbomen, maar lijkt het wel of verschillende naalden als het ware tegen elkaar geplakt zijn.

De lichtgroene bladeren zijn waaiervormig, meestal tweelobbig, met golvende rand en 5-8 cm groot. De herfstverkleuring is goudgeel. Na de eerste koude nacht gooien de bomen massaal hun goudgele bladeren af. Dit zorgt voor onbeschrijfelijk mooie taferelen.

De bloemen verschijnen pas na 25 jaar en bestaan uit vrouwelijke zaadknopjes op een kort steeltje en mannelijke aren met stuifmeelzakjes. De Japanse notenboom is namelijk tweehuizig, d.w.z. dat er bomen zijn met het mannelijke geslacht en bomen met het vrouwelijke. Voor vruchtvorming zijn dus beiden bomen nodig. De zaden hebben een geelachtig omhulsel en zijn 2-3 cm groot (vrouwelijke bomen). De zaden staan aan een steel en zijn eetbaar. De schil van de zaden hebben de onaangename geur van boterzuur.

Eigenschappen

Type
conifeer
Grootte
2500
Bladeren
waaiervormig, meestal tweelobbig, met golvende rand, 5-8 cm groot
Wanneer planten
mei
-
juni
Zon
halfschaduw
zon
Locatie
buiten
Bloem
aren met stuifmeelzakjes (mannelijke bomen)
korte stelen met twee zaadknoppen (vrouwelijke bomen)
Extra
winterhard
zouttolerant
Ph
neutraal

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

De Japanse notenboom doet het goed op iedere niet te natte grond en heeft voorkeur naar een zonnige standplaats.

Cultivars (Soorten)

'Mariken' heeft vrij grote, half cirkelvormige bladeren en een zeer dichte, platte tot bolvormige groeiwijze; 'Princeton Sentry' heeft een langzaam groeiende cultivar met een smal, opgaande groeiwijze en is een mannelijke cultivar waardoor hij geen bloemen draagt; 'Tremonia' is een uitstekende zuilvormige cultivar van de Japanse notenboom, met rechtopgaande takken. Wordt zelfs volwassen niet breder dan 80 cm; 'Globus' is een bolvorm op stam.

Onderhoud

Snoeien is meestal niet nodig, tenzij vormsnoei om jonge bomen één centrale stam te geven.

Dit wist je nog niet:

De Japanse notenboom kan 4000 jaar oud worden en is al sinds oudsher gekend voor zijn medicinale toepassingen. De noot wordt gebruikt in tal van gerechten en van het gedroogde blad wordt thee getrokken. 

Afbeelding