Overslaan en naar de inhoud gaan

Druifheide

Leucothoe sp.

Leucothoe bevat zowel bladverliezende als groenblijvende soorten. De bladverliezende soorten krijgen een mooie herfstkleur. Hij past goed in een pot op het terras of balkon, maar ook in de plantenborder komt hij volledig tot zijn recht.

De verschillende soorten variëren elk in bladvorm en kleur. Over het algemeen zijn de bladeren lancetvormig, leerachtig, aan de rand fijn gezaagd en ca. 6 cm lang en 2.5 cm breed. De jonge bladeren zijn  glanzend bruinpaars, de oudere kleuren heldergroen.

De plant bloeit in mei met witte of roze, okselstandige of eindstandige bloeistengels. De bloemen van deze struik zijn klein. Ze hebben een klok -of kroesvormige vorm en bloeien in trossen of pluimen. Hun bloei is tijdens de lente en is zeer mooi en opvallend. De vruchten zijn kleine zaaddozen met veel zaden.

Eigenschappen

Kleur
roze
wit
Type
heester of struik
Grootte
80
Bladeren
donkergroen, lancetvormig, leerachtig, rand fijn gezaagd
Wanneer planten
april
-
Zon
halfschaduw
zon
Locatie
buiten
Snoeien
snoei na de bloei, juni
Bloem
wit of roos, okselstandige of eindstandige bloeistengels, klok -of kroesvormige vorm
Extra
wintergroen
winterhard
zouttolerant
Ph
neutraal
zuur

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Zet de plant op een vochtige, goed doorlatende grond die wat zuur is. Druifheide staat graag in de zon of halfschaduw.

Onderhoud

Snoei na de bloei, in juni. Door de plant te snoeien behoudt hij zijn mooie vorm. Snoei oudere takken weg tot onderaan, jongere takken snoei je maar een beetje bij. Geef hem vaak genoeg water zodat de bodem vochtig blijft. 

Afbeelding