Overslaan en naar de inhoud gaan

Engelentrompet

Brugmansia sp.

Engelentrompet is een indrukwekkende, niet-winterharde terrasplant die zowel als struik als boom groeit. Brugmansia is de botanische naam van het geslacht waaronder nog vele soorten behoren. De bloem lijkt sterk op Datura, maar dit is een ander geslacht waarbij de bloemen naar omhoog gericht staan.

De bloei bestaat uit grote, hangende trompetbloemen met een buisvormige kelk die naar de avond toe zoet geuren. De bloemen zijn afhankelijk van de soort ​wit, geel, roze, oranje of rood en kunnen tot 30 cm lang worden.

De bladeren zijn groot, soms grijzig groen, zacht, en hebben een getande, gegolfde of gladde rand. De groene vruchten zijn groot en hebben bruine zaden die op beukennootjes lijken.

Eigenschappen

Kleur
geel
oranje
rood
roze
wit
Type
boom
heester of struik
Grootte
400
Giftig
de hele plant is giftig
Bladeren
groot, soms grijzig groen, zacht, met getande, gegolfde of gladde rand
Wanneer planten
mei
-
augustus
Zon
halfschaduw
zon
Locatie
buiten
Bloem
grote, hangende trompetbloemen​
wit, geel, roze, oranje of rood
Extra
wintergroen
zouttolerant
Ph
neutraal

Belangrijke zaken om te weten

Cultivars (Soorten)

Brugmansia arborea 'Knightii' is bladhoudend, met witte bloemen tot 30 cm; Brugmansia × candida 'Grand Marnier' bloeit perzikroze; Brugmansia suaveolens is groenblijvend, met enorme bladeren en witte bloemen tot… 40 cm!

Onderhoud

Haal voor de eerste vorst naar binnen en overwinter bij 5 à 10 °C, op een lichte of donkere plek. Verpot en snoei in maart. Geef genoeg water en voedsel: via de grote bladeren verdampt het vocht snel.

Dit wist je nog niet:

De plant bevat alkaloïden en is in al z'n delen giftig. 

Afbeelding