Overslaan en naar de inhoud gaan

Mierikswortel

Armoracia sp.

De mierikswortel is een doorlevende woekerende plant met sterke lange wortels. Alle bladeren hebben een verschillend formaat en zijn samen met de wortel bruikbaar in de keuken als kruid.

De plant vormt een wortelrozet met grote langwerpig-lancetvormige, kortgesteelde en fijn gekartelde bladeren. De stengelbladen zijn lancetvormig en zittend (staan recht op de stengel). Mierikswortel bloeit vanaf mei tot juli met geurende, witte, dichte bloempluimen.

Eigenschappen

Type
vaste plant
Grootte
100
Bladeren
wortelrozet met grote bladeren
stengel met kleinere, lancetvormige bladeren
Wanneer planten
april
-
juni
Zon
halfschaduw
Locatie
buiten
Bloem
witte, dichte bloempluimen, geurend

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

De mierikswortel kan op alle grondsoorten overleven en heeft een vochtige en frisse bodem nodig. De plant kan zowel in de volle zon als halfschaduw gezet worden.
Plantdichtheid: 3 - 5 per m²

Onderhoud

Deze plant kan gaan woekeren, knip hem regelmatig bij. De bodem moet altijd vochtig blijven dus bij droogte voldoende water geven. De bloemen en pluimen worden voor een optimale bladgroei best verwijderd.

Wanneer je een mooie, volle wortel wil bekomen haal je de wortel begin augustus uit de grond en verwijder je alle zijwortels. Daarna plant je de wortel terug. De wortel zal aanzienlijk dikker worden.
De wortel van de mierikswortel kan vanaf september geoogst worden. Let op dat alle delen geoogst worden, elk achtergebleven stuk vormt een nieuwe plant.

Dit wist je nog niet:

Mierikswortel is een pittig, pikant keukenkruid dat wat van mosterd weg heeft. De wortel mag niet gekookt worden want dan verliest hij zijn pittige smaak. Rasp de wortel en voeg toe aan sauzen en gerechten.

 

Afbeelding