Overslaan en naar de inhoud gaan

Narcis

Narcissus sp.

Grote trompetten die uit een ster groeien, plissérokjes en in het geval van de trosnarcis ook nog eens een heerlijke geur: Narcis laat aan alle kanten weten dat het lente is. Het is een ‘voorjaarsbloeiend bolgewas’, net als hyacint, tulp, blauw druifje en krokus.

Kenmerkend is de fraaie trompetvormige bloem die op de ranke steel staat. Narcis kent wel 35 verschillende vormen: met grote, kleine of ingesneden kroon, enkel of gevuldbloemig of zelfs met meerdere bloemen op een steel. De meeste zijn geel van kleur, maar er zijn ook prachtige meerkleurige bloemen met wit of zalmtinten.

Eigenschappen

Kleur
geel
oranje
tweekleurig
wit
Type
vaste plant
Grootte
25
Zon
halfschaduw
Locatie
binnen

Belangrijke zaken om te weten

Dit wist je nog niet:

Met de zeer vroege bloeiperiode van Narcis als snijbloem en als bol-op-pot product is iets bijzonders aan de hand. De planten hebben een koude periode nodig om in bloei te komen. Om de planten eerder dan de normale voorjaarsperiode in bloei te krijgen, geeft de kweker de bollen een kunstmatige winterperiode waarna ze in de kas bij hogere temperaturen denken dat het voorjaar is en gaan bloeien.

De bollen worden dus eigenlijk gefopt en in bloei ‘getrokken’ in de kas. En dat is nu net wat veel mensen in Narcis waarderen: wat lentegevoel in de donkere wintermaanden.

Afbeelding