Overslaan en naar de inhoud gaan

Eikvaren

Polypodium vulgare

In onze contreien komen een dertigtal soorten varens voor. De eikvarens zijn zeer mooie varens die meestal groen blijven in de winter. De bladvorm is afhankelijk van de soort. Algemeen ontrollen de bladeren in het voorjaar en worden de bladeren 30 tot 40 cm lang. De bladeren zijn gevederd en onderaan dragen zij twee rijen ronde sporen. De sporen zijn oranje en kleuren later bruin.

Eigenschappen

Type
vaste plant
Grootte
30
Bladeren
gevederd, met ronde sporen onderaan
Zon
halfschaduw
schaduw
Locatie
buiten
Extra
wintergroen
winterhard
Ph
neutraal
zuur

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Eikvarens zijn mooi als bodembedekker op schaduwrijke plaatsen en als onderbeplanting van andere soorten. Plant de eikvaren op een plaats in de halfschaduw of schaduw. De plant verkiest humusrijke en kalkarme gronden. In de natuur vind je eikvarens in rotsspleten, knotwilgen, op muren en houtwallen. Eikvarens kunnen ook als epifyt op boomstammen groeien. Epifyten zijn planten die op andere planten groeien zonder aan de gastheerplant voeding te onttrekken, in tegenstelling tot een parasietplant.
Plantdichtheid: 9 - 15 per m²

Onderhoud

Eikvarens hebben geen onderhoud nodig.

Dit wist je nog niet:

Meer dan 350 miljoen jaar geleden waren varens de voornaamste landplanten. Ze behoren tot de oudste plantengroepen van de aarde en waren de eerste planten met wortels, bladeren en stengels. In onze streek komen een dertigtal soorten varens voor.

Afbeelding