Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieskruid

Helleborus sp.

Nieskruid is een geslacht van wintergroene, langlevende vaste planten. Het is een mooie plant die de schaduwrijke plaatsen in de tuin opvult en al vroeg in het voorjaar kleur brengt met zijn bloei. De bloei is opvallend en de grote bladeren van de plant zorgen ervoor dat onkruid weinig kans krijgt. 

De bloemen verschijnen van februari tot april in grote tuilen komvormige, knikkende, 5 cm grote bloemen aan opstaande stengels met een kleurenpalet van wit, groen, roze of paars. De bladeren zijn donkergroen, ingesneden en getand.

Eigenschappen

Kleur
groen
paars
roze
wit
Type
vaste plant
Grootte
50
Giftig
alle delen zijn giftig bij inname!
Bladeren
donkergroen, ingesneden, getand
Wanneer planten
januari
-
maart
Zon
halfschaduw
schaduw
Locatie
buiten
Bloem
grote tuilen, komvormig, knikkend
wit, groen, roze, paars
Extra
wintergroen
winterhard
zouttolerant
Ph
kalkrijk
neutraal

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Plant nieskruid op een schaduwrijke plaats, bv. als onderbeplanting van struiken en bomen of tegen een schaduwmuur. Zorg voor een frisse, humusrijke, kalkhoudende bodem.
Plantdichtheid: 5 - 7 per m²

Cultivars (Soorten)

De gezaaide planten zijn gemengd van kleur. Kleurvast zijn H. orientalis 'Early Purple' (paars) en 'White Lady' (wit). 

Helleborus orientalis x hybride, Oosters nieskruid, is tweekleurig en heeft wit met rode/roze geaderde strepen in de bloem; Helleborus foetidus, stinkend nieskruid, bloeit met geelgroene, grote tuilen komvormige, knikkende, 5 cm grote bloemen aan opstaande stengels. Met rozet van smalle, lange, donkergroene bladeren; H. foetidus 'Sopron' heeft een groenzilver blad en open bloeiwijze; H. foetidus 'Wester Fliske' bloeit met groene bloemen op rode stengels.

Afbeelding