Overslaan en naar de inhoud gaan

Pecannoot

Carya illinoensis

De pecannoot is afkomstig uit Amerika waar hij hoogtes van meer dan 50 m kan bereiken. Hij wordt daar volop geteeld voor notenproductie. Wanneer je de boom kiest voor notenproductie, plant je er meteen 2! De boom is geen zelfbestuiver, d.w.z. dat hij voor bevruchting afhankelijk is van een naburige boom van dezelfde soort, waar insecten dan voor bestuiving zorgen. 

Het blad van de pecannootboom is samengesteld en oneven geveerd. D.w.z. dat meerdere blaadjes één blad vormen en dat er een extra top blaadje is, anders is het blad even geveerd. Het samengestelde, oneven geveerde blad is 30 - 50 cm lang en bestaat uit meerdere deelblaadjes die ei- tot lancetvormig en 10 - 20 cm lang zijn met een gezaagde bladrand. De boom bloeit in mei - juni met groengele katjes.

In het najaar verschijnen de vruchten, dit zijn langwerpig-ovale nootvruchten. De schil is roodbruin met donkerbruine strepen. De noot is zoals bij de walnoot sterk gegroefd. De noten zijn erg geliefd en hebben een zoete nootsmaak.

Eigenschappen

Type
boom
Grootte
2500
Bladeren
samengesteld, oneven geveerd
deelblaadjes: ei - lancetvormig, gezaagde bladrand
Wanneer planten
april
-
mei
Zon
zon
Locatie
buiten
Snoeien
vormsnoei, maart
Bloem
geelgroen, tot 12 cm lange katjes

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Zet pecannoot op een zonnige plaats met een goed doorlatende, vochthoudende bodem. 

Onderhoud

Er komen weinig ziektes en plagen voor op de pecannootboom in onze contreien. Op jonge leeftijd moet wel de definitieve standplaats gekozen worden, aangezien herplant niet goed aanslaat. 

Dit wist je nog niet:

Deze boom kan wel duizendjaar oud worden! Wanneer hij zijn 200ste kaarsje uitblaast stopt echter de vruchtontwikkeling.