Overslaan en naar de inhoud gaan

Laurier

Laurus nobilis

Laurier is een wintergroen sierboompje met een mediterrane uitstraling die je in allerlei snoeivormen kan houden. De donkergroene laurierblaadjes kunnen gebruikt worden als keukenkruid. Ze zijn lancetvormig, leerachtig, eindigen in een puntje en hebben de neiging om verticaal te groeien. 

In onze streken bloeit een laurier maar zelden. De bloei bestaat uit trosjes lichtgele, kleine bloempjes. Daarna volgen de kleine, groene bessen die zwart kleuren.

Eigenschappen

Kleur
geel
Type
boom
Grootte
400
Bladeren
donkergroen, lancetvormig, leerachtig 
Wanneer planten
maart
-
april
Zon
halfschaduw
zon
Locatie
buiten
Snoeien
vormsnoei, juni
Bloem
trosjes lichtgele, kleine bloempjes
Extra
wintergroen
zouttolerant
Ph
kalkrijk
neutraal

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Wintergevoelige plant die onze Vlaamse winters alleen overleeft op een heel beschutte, warme plek zoals een stadstuin op het zuiden of een patio van een publiek gebouw.

Cultivars (Soorten)

'Aurea' heeft een opvallend gougeel blad; 'Bay Junior' is een Belgische selectie met kleine blaadjes en een compacte groei; Laurus nobilis 'Angustifolia' heeft een smal, wilgachtig, leerachtig blad dat eindigt in een puntje. Het blad is opmerkelijk lichter van kleur dan de doorsnee laurier.

Onderhoud

Wil je laurier mooi in vorm houden, dan snoei je hem begin juni. Je overwintert hem best op een vorstvrije, koele plek bij maximum 8°C. Geef de laurier af en toe wat lauw water.

Afbeelding