Sierui
Allium sp.
De sierui kan je gebruiken in de keuken, de uien zijn gekend om hun pittige smaak. De grijsgroene bladeren zijn lang en breed, de onderkant is ruw behaard en ze ontspringen uit de bol.
In juni-juli verschijnen de opmerkelijke bloemschermen die wel 20 cm doorsnee kunnen zijn. De bloemschermen bestaan uit fijne sterbloempjes en zijn afhankelijk van de soort roos, blauw, wit, grijs of paars.
Eigenschappen
roos, blauw, wit, grijs of paars
Belangrijke zaken om te weten
Waar plaatsen
Ze kunnen overleven op alle grondsoorten. Ze staan best zoveel mogelijk in de zon en ze hebben een frisse en droge bodem nodig.
Onderhoud
De bloemen worden best regelmatig afgeknipt om uitzaaiing te voorkomen. Geef de sierui niet te vaak water en zorg dat hij in de zon staat tussen gras en lage beplanting.
De eerste jaren na aanplant verplaats je de bollen niet. Pas na 3-4 jaar ga je in het voorjaar de uitgegroeide bollen opgraven en delen.
