Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuilhaagbeuk

Carpinus betulus 'Frans Fontaine'

Zuilhaagbeuk is een smal opgroeiende boom met een slanke kroon (tot 3 m breed). In de jeugdfase buigen de jonge takken vrij sterk door; op latere leeftijd sluit de boom zich.

De boom heeft een gladde grijsbruine stam en een donkergroen, ovaal geribd en dubbelgezaagd blad. De bladeren lopen lichtgroen uit en verkleuren geel in de herfst. De verdorde bladeren blijven een deel van de winter aan de takken hangen.

De bloei bestaat uit onopvallende katjes die ontluiken voor het blad​. In het najaar verschijnen lange trossen van geribbelde nootvruchtjes die opgesloten zijn in drielobbige schutbladeren.

Eigenschappen

Kleur
groen
Type
boom
Grootte
1000
Bladeren
donkergroen, ovaal geribd en dubbelgezaagd
Wanneer planten
maart
-
april
Zon
halfschaduw
zon
Locatie
buiten
Bloem
onopvallende katjes die verschijnen voor het blad
Extra
winterhard
zouttolerant
Ph
neutraal
zuur

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Haagbeuk is weinig eisend, maar heeft een voorkeur naar lemige bodems. De bodem mag niet te nat zijn en hij is gevoelig voor bodemverdichting. Haagbeuk doet het ook goed in de schaduw.

Onderhoud

Zuilhaagbeuk vereist nauwelijks snoei. Vormsnoei pas je toe in de zomer.

Dit wist je nog niet:

De haagbeuk is geen familie van de beuk. Hij is familie van de Betulaceae waartoe ook de hazelaar en de berk behoren. Men verondersteld dat de naamgeving verwijst naar het van oudsher gebruiken van de haagbeuk als haag.