Overslaan en naar de inhoud gaan

Zwarte populier

Populus nigra

De zwarte populier is een grote loofboom die uitgroeit met een kegelvormige kroon die tot 15 m breed wordt. De kroon is dicht vertakt en de stam van deze inheemse boom is diep gegroefd. De groene bladeren zijn ruitvormig met een spitse top en de bladrand is getand. In de herfst verkleuren de bladeren goudgeel.

De bloei is onopvallend en bestaat uit lichtgroene hangende katjes die voor het uitlopen van het blad verschijnen. De mannelijke katjes kleuren zwart. Vanaf juni springt de doosvrucht open en komen de ​minuscule zaadjes die omgeven zijn door pluis vrij. Wanneer een boom veel pluis produceert, lijkt het wel alsof het sneeuwt. Mensen kunnen hier allergisch voor zijn.

Eigenschappen

Kleur
groen
Type
boom
Grootte
2500
Bladeren
groen, ruitvormig met spitse top, getand
Wanneer planten
februari
-
april
Zon
zon
Locatie
buiten
Bloem
onopvallend
Extra
winterhard
zouttolerant
Ph
neutraal

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

De zwarte populier stelt weinig eisen aan de bodem. Hij heeft een eerder vochtige standplaats nodig en staat graag in de volle zon.

Cultivars (Soorten)

Populus nigra 'Italica', de Italiaanse populier, is een mannelijke, zuilvormige cultivar die bekroond werd met een Award of Garden Merit (RHS). Hij is uitstekend geschikt als windbreker of groenscherm rond grote gebouwen.

Onderhoud

Deze boom laat zich goed in vorm snoeien, bij voorkeur in de zomer, tussen eind mei en half juli.

Dit wist je nog niet:

De zwarte populier is de meest bedreigde boomsoort in Europa. Dit mede door het verdwijnen van zijn habitat en omdat vooral cultivars van deze boom aangeplant worden.