Overslaan en naar de inhoud gaan

Bomen aan de kust

Bomen aan de kust moeten tegen een stootje kunnen. Ze moeten niet alleen een zandige, kalkrijke én zoute bodem kunnen verdragen, maar ook bestand zijn tegen een flinke portie wind.

Bomen die een kustklimaat verdragen

Kies voor windbestendige bomen. 

  • Quercus Ilex (steeneik) is een middelgrote boom met goudgele katjes in mei. Witviltige, jonge twijgen. Opvallende bast.
  • Morus alba ‘Macrophylla’ heeft grijsgroene, behaarde twijgen. Bloeit van eind mei met mannelijke, hazelaarachtige katjes en vrouwelijke katjes die later uitgroeien tot braamachtige vruchten. Snoei vanaf het begin tot het midden van de winter.
  • Populiersoorten laten zich niet doen door de wind. Populus nigra (zwarte populier) draagt onopvallende katjes tussen maart en mei. Zwarte mannelijke katjes. Mooi goudgeel herfstblad. Snoei in de zomer.

Deze ijzersterke bomen kan je ook in het binnenland planten. Extreme wind, strooizout op wegen of plassende honden, ze verdragen het allemaal.

Hoe bomen planten?

Aan de kust is de bodem erg arm en schraal. Een goede voorbereiding van het plantgat en kwaliteitsvolle potgrond is cruciaal. Mest daarna tijdig bij. Plant de bomen niet te groot. Een kleine boom zal zich stevig inwortelen en zo voor zijn eigen stevigheid zorgen.