Overslaan en naar de inhoud gaan

Maai mei niet ...

Veronique De Walsche - Munkhaven Cottage Gardens

... en creëer een luxe-resort voor nuttige insecten

Een maand lang niet maaien. Het is een beetje ontstressen: alweer een taak die even van je schouders valt. Maar het is meer dan dat. Door het grastapijt een maand lang de vrije loop te laten, ontstaat er een paradijs voor nuttige diertjes: bijen, vlinders, hommels, lieveheersbeestjes, sluipwespen en nog vele anderen zullen zich gaan thuis voelen in de ongemaaide omgeving. Waarvoor dank, want het zijn net dìe diertjes die onze ijverige helpers zijn in de tuin. Ze bestuiven planten, verjagen ongewenste insecten en ze vormen een voedingsbron voor vogels. 

... maar val niet van je stoel

Het is natuurlijk nooit leuk als je op een tuinstoel zit in lang gras en geplaagd wordt door jeuk en andere ongemakken. En we zitten natuurlijk graag in de tuin bij goed weer, ooktijdens de maaimeiniet-periode. Een kleine toegeving maakt de tuinbeleving nòg leuker: maai een klein stukje wél af. Kies een mooi plaatsje in de tuin, maai daar één vierkante meter wel kort en plaats daar je favoriete tuinstoel. Dit wordt de heerlijkste plaats om te genieten van je tuin, midden in het ongemaaid veld kun je rustig soezen en genieten van de ijverige insecten die rondom jou hun werk doen. Wedden dat je indommelt en de mooiste dromen zult beleven?

... en na mei maai weer wèl? 

Niet maaien in mei, 31 dagen lang: het is een beetje als met pensioen gaan. De zin om in juni opnieuw wekelijks te gaan maaien, is ver te zoeken. En eigenlijk hoeft dat ook niet. Je kunt bijvoorbeeld de grasmachine op een hogere stand zetten: lang gras groeit minder snel en zo kun je overschakelen naar twee-, drie-wekelijks of zelfs maandelijks maaien. Voor en na de meimaand, zouden we de ‘maai-niet-alles’-methode kunnen toepassen. Dit wil zeggen dat je steeds een paar vierkante meters ongemaaid laat. De stukken die niet gemaaid worden, blijven viersterrenplekjes voor bloemen en insecten. Om afwisseling te bekomen in de tuin, mag je deze volumes wél maaien, op voorwaarde dat er op een andere plaats een stukje gras mag doorgroeien. 

Rientjes Hoveke

... en creëer kleur 

Tussen het ongemaaid gras komen spontaan bloemen de kop opsteken. Ereprijs, margrieten, biggenkruid, boterbloemen, madeliefjes, pinksterbloemen en ooievaarsbek komen snel tevoorschijn als de grasmachine op stal blijft. Vanaf mei tot ver in het najaar zal het ongemaaid gazon er kleurrijk uitzien. Het is echter mogelijk om de kleurenprachtperiode te vervroegen; door ten gepaste tijde bloembollen in het grasveld te planten, kunnen vanaf januari krokussen, narcissen, anemonen, muscari en hyacinten reeds kleur in de tuin brengen. 

 

Meer informatie over Maai mei niet? Bezoek dan zeker maaimeiniet.be/

 

 

Foto's © Veronique De Walsche - Foto 1: Rientjes Hoveke - Foto 2: Munkhaven Cottage Gardens