Overslaan en naar de inhoud gaan

5 tips om je kerstboom in topvorm te houden

Geen Kerstmis zonder kerstboom. Herkenbaar? Een gouden raad: zet je kerstboom van kunststof aan de kant en haal eens een echte dennenboom in huis. Wij geven je alvast enkele tips om je kerstboom te verzorgen zodat je er extralang kan genieten. Sfeer en gezelligheid verzekerd!

Een kerstboom kiezen: deze bomen passen perfect in jouw huis

Zilverspar (abies)

De abies bestaan in zo’n 50 soorten. Een populaire soort is de Nordmann-spar die steeds vaker als kerstboom gebruikt wordt. De naalden van een Nordmann-spar vallen namelijk minder snel uit dan die van een “gewone” zilverspar (abies alba).

Witte spar (picea glauca)

De witte spar behoort tot de dennenfamilie en is een groenblijvende boom. Per definitie is het een parkboom maar de minivormen doen het wel erg goed in de tuin, of als kerstboom natuurlijk.

Een kerstboom verzorgen? 5 tips voor succes

  • Zet je kerstboom niet naast de verwarming of vlakbij de open haard. Te veel warmte is dodelijk voor een kerstboom. Ook een plek in de tocht is geen goed idee. Plaats de boom op een lichte plaats maar vermijd direct zonlicht.
  • Om hem zolang mogelijk fris te houden en naaldval en uitdroging te voorkomen, laat je je boom de eerste paar dagen best even wennen in een koelere ruimte zoals de garage of de hal.
  • Heb je een kerstboom met kluit gekocht? Zet hem dan in een ruime pot en geef overvloedig water. Zorg ervoor dat de grond steeds een beetje vochtig is. Als de boom binnen staat, krijgt hij best dagelijks een halve tot één liter water.
  • Heb je een kerstboom zonder kluit gekocht? Ook die moet je water geven. Zet hem in een standaard met waterreservoir.
  • Wil je je kerstboom in de tuin planten? Geef dan bij het uitplanten veel water. Giet je boom regelmatig tot half mei. Zo geef je je kerstboom alle kansen.