Overslaan en naar de inhoud gaan

Hortensia

Hydrangea sp.

Grote bolle bloemschermen met kleine stervormige bloemen geven Hydrangea haar charme: de planten worden geassocieerd met de lange, lichte dagen van het voorjaar en de sfeer van de zomer.

Hortensia geurt licht zoet en is zowel indoor als in de tuin, op het terras of op het balkon een rijk bloeiende blikvanger, met forse bloemen en prachtig groene bladeren. De plant doet denken aan oude, landelijke boerderijen waar langs het water lange rijen bloeiende Hydrangea staan.

Afhankelijk van de teeltwijze, het seizoen of de omgeving kan de bloem verschillende kleuren aannemen, van mooie frisse nuances tot ingetogen verzadigde tinten. Het assortiment is veelzijdig en breidt zich steeds meer uit met prachtige nieuwe bloemvormen en kleuren. 

Eigenschappen

Kleur
blauw
groen
meerkleurig
paars
rood
roze
tweekleurig
wit
Type
heester of struik
Grootte
30
Zon
halfschaduw
Locatie
buiten

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Hortensia heeft een humusrijke, neutraal tot licht zure en voldoende vochthoudende bodem nodig. Er zijn hortensia's die graag in de volle zon staan en andere die net een plekje in de schaduw nodig hebben. Vraag dit even na bij het lokale tuincentrum.

Cultivars (Soorten)

Hydrangea macrophylla 'Schneeball', in het nederlands sneeuwbal, bloeit van juli tot oktober met witte, grote, volumineuze, eindstandige bollen van dicht op elkaar staande bloemblaadjes. Verkleuren in de herfst naar rozerood; Hydrangea paniculata 'Mega Mindy' bloeit van augustus tot oktober met indrukwekkende, kegelvormige pluimbloemen die mooi rechtop blijven staan. Eerst wit, later in de herfst intens rozerood; Hydrangea arborescens 'Annabelle'  bloeit van juli tot september met spectaculaire bolvormige tuilen, die samengesteld zijn uit vele kleine bloempjes, van wel 20 tot 30 cm diameter. De kleur evolueert van zuiver wit naar groenwit; Hydrangea paniculata 'Bobo' is een kleine variant van de hortensia en wordt slechts 70 cm hoog. Deze cultivar bloeit rijkelijk van juli tot september met typische kegelvormige pluimbloemen die van witgroen naar lichtroze verkleuren; Hydrangea paniculata 'Pinky Winky' is een pluimhortensia met een mooie bloei van juli tot oktober. De bloemen zijn kegelvormige witte bloempluimen die in de herfst sterk donkerroze-rood verkleuren.

Onderhoud

Snoei in maart tot op een drietal ogen, vijftiental centimeter, boven de grond. Bloeit op jong hout en mag dus elke lente helemaal kort geknipt worden. Verwijder de uitgebloeide bloemen.

Dit wist je nog niet:

Hortensia bezit de merkwaardige eigenschap om van bloemkleur te kunnen veranderen op de plant. Dat maakt dat ze gedurende een lange periode verschillende kleuren kan aannemen, waardoor ze steeds nieuw en aantrekkelijk blijft.

Afbeelding