Overslaan en naar de inhoud gaan

Kansenboom

Clerodendron trichotomum

De kansenboom is een kleine loofboom die in onze contreien voornamelijk uitgroeit tot een struik. In augustus - september verschijnen de kleine, witte bloemen met hun roodroze gekleurde kelk en zij verspreiden een licht zoete geur in de tuin.

Nog meer opmerkelijk aan de plant zijn de ronde, donkerblauwe vruchten die zo groot zijn als een erwt en genesteld zijn in de roodroze kelk. De plant is niet wintergroen. Het blad is eivormig, vrij groot, donkergroen, en heeft een mooie sierwaarde.

Eigenschappen

Type
boom
heester of struik
Grootte
250
Bladeren
donkergroen, donzig, groot, ei-vormig, geurend
Wanneer planten
juli
-
augustus
Zon
zon
Locatie
buiten
Snoeien
weinig of niet, na de laatste bloei in oktober
Bloem
wit, klein, geurend met roodroze kelk

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

De struik verkiest een zonnige, beschutte standplaats liefst dicht bij bebouwing tegen een zuidmuur of op een dakterras. De bodem dient voedselrijk en neutraal te zijn. Daarom groeit hij best in een niet te zware bodem en verkiest hij een zand-leem of een met compost verrijkte zandige bodem.

Onderhoud

Geen snoei nodig, enkel dood hout weghalen. 

Dit wist je nog niet:

De kansenboom dankt zijn naam aan een vervoeging van twee Griekse woorden: kleros en dendron. Geluk, lotsbestemming en boom. 

Wanneer je het blad van de kansenboom kneust komt er een pindakaasgeur vrij. Daarom wordt deze boom ook wel eens pindakaasboom genoemd.