Overslaan en naar de inhoud gaan

Klimhortensia

Hydrangea anomala subsp. petiolaris

Klimhortensia is een erg decoratieve, rustig groeiende klimmer voor een (half)schaduwmuur. Hij hoeft niet gesnoeid te worden, maar hij kan dan wel tot 20 meter hoog worden!

De plant bloeit in juni - juli met prachtige roomwitte schermbloemen die wel 25 cm doorsnee kunnen zijn. De groene bladeren zijn erg decoratief, hartvormig en hebben duidelijke nerven. De vruchten zijn kleine groene bolletjes in het midden van de bloemen, die bruin verkleuren.

Eigenschappen

Kleur
wit
Type
heester of struik
Grootte
1000
Bladeren
groen, hartvormig blad met duidelijke nerven
Wanneer planten
mei
-
juni
Zon
halfschaduw
schaduw
Locatie
buiten
Bloem
witte, grote, kanten schermbloemen
Extra
winterhard
zouttolerant
Ph
neutraal

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Verlangt een plek in vruchtbare grond in de halfschaduw, tegen een muur of schutting. Kan ook prima als bodembedekker, maar hij wordt dan wel 1 meter hoog. Doet het goed tegen een beschaduwde muur of langs een schuttingen. De eerste jaren vereist de plant steun, daarna klimt hij zelf verder met zijn wortels. 
Plantdichtheid: 1 per m²

Cultivars (Soorten)

Brookside Littleleaf  is een miniversie voor kleine muren; Schizophragma integrifolium heeft alle kenmerken van de klimhortensia maar bloeit rijker en wordt minder hoog. Het hartvormige blad is eleganter, met een grijze schijn. Je hebt er ook met lichtroze bloemen.

Onderhoud

Laat de ingedroogde bloemen 's winters op de plant staan; ze zijn erg decoratief. Wordt de klimhortensia te groot, snoei dan na de bloei, in de zomer. De plant bloeit op tweejarig hout, het jaar na een stevige snoeibeurt zal er dus vooral blad aan de plant komen.

Afbeelding