Overslaan en naar de inhoud gaan

Liguster

Ligustrum vulgare 'Lodense'

Ligusters behoren tot de snelst groeiende haagplanten. Deze cultivar Ligustrum vulgare 'Lodense' is een fijn bladige, smal opgaande, traaggroeiende struik en is daarom ideaal voor lagere hagen. De donkergroene bladeren zijn smal en spits. 

In tegenstelling tot de semi wintergroene gewone liguster, is deze liguster bladverliezend. De bladeren verkleuren donker tot bruinachtig in het najaar en blijven in de winter zeer lang aan de plant en lopen in het voorjaar vroeg uit.

De witte bloeiwijze is pluimvormig en zoetgeurend. De vruchten zijn min of meer ronde steenvruchten, ter grootte van een erwt. De rijpe bessen zijn zwart en glanzend en rijp in augustus-september. Alle delen van de plant zijn giftig bij inname.

Eigenschappen

Kleur
wit
Type
heester of struik
Grootte
150
Giftig
de hele plant is giftig!
Bladeren
donkergroen, smal, spits
Wanneer planten
mei
-
juni
Zon
halfschaduw
schaduw
zon
Locatie
buiten
Snoeien
mei en augustus
Bloem
witte, pluimvormige bloeiwijze, zoetgeurend
Extra
winterhard
zouttolerant
Ph
neutraal

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

De liguster 'Lodense' is een makkelijke plant met weinig eisen aan de bodem. Het wortelgestel is fijn en sterk vertakt en groeit oppervlakkig. Traaggroeiend. Bestand tegen (zee)wind.

Cultivars (Soorten)

L. ovalifolium wordt minder hoog en groeit breder, met ronder blad en onschadelijke bessen. Wordt vaak aangeplant voor hagen; L. obtusifolium 'Massif'  is ijzersterk en houdt het op elke plek uit, ook in zeewind; L. japonicum 'Green Century'  is geschikt voor korte hagen; L. vulgare is een semi wintergroene ligustrum die matig groeit en tot 3 m hoog wordt.

Onderhoud

De liguster verdraagt snoei uitstekend. Blijft het mooist in vorm indien twee maal per jaar geknipt, in mei en in augustus.

Afbeelding