Overslaan en naar de inhoud gaan

Lork

Larix decidua

De lork is een bladverliezende conifeer met een kegelvormige top die naarmate de boom ouder wordt breed piramidaal uitgroeit. Het is een prachtige solitair met een indrukwekkende goudgele herfstverkleuring.

De zachte naalden zijn tot 4 cm lang en hangen in bosjes van 30 tot 40 bij elkaar. Bij het uitlopen in de vroege lente zijn de naalden lichtgroen, in de zomer verkleuren ze donkergroen. In de herfst worden ze prachtig goudgeel, waarna ze afvallen. 

De bloei van de lork is onopvallend, de mannelijke kegelvormige katjes zijn geel, tot 1 cm lang; de vrouwelijke bloemen rozerood. De vruchten zijn eivormige kegels met afgeronde schubben tot 4 cm lang, met telkens 2 zaden. Ze zijn eerst groen, daarna bruin en kunnen jarenlang aan de boom blijven hangen.

Eigenschappen

Kleur
geel
rood
roze
Type
boom
Grootte
4000
Bladeren
zachte naalden in bosjes bij elkaar
Wanneer planten
maart
-
Zon
halfschaduw
zon
Locatie
buiten
Snoeien
niet, enkel dood hout verwijderen
Bloem
onopvallend, mannelijke gele katjes
vrouwelijke bloem rozerood
Extra
winterhard
zouttolerant
Ph
neutraal

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Groeit het liefst in losse, vruchtbare grond zoals leem, en vooral niet in zure grond. Heeft veel licht en ruimte nodig. Goed bestand tegen vorst en hitte. De lork past goed als solitair in een park of een grote tuin.

Cultivars (Soorten)

De Japanse larix (Larix kaempferi) groeit sneller en losser en kan ook als haag aangeplant worden; 'Pendula' is een treurvorm, tot 5 meter hoog, voor een wat kleinere tuin.