Overslaan en naar de inhoud gaan

Oleander

Nerium oleander

Oleander is een mediterrane plant die inheems is rond de Middellandse Zee. Daar groeit hij van nature in de buurt van water. Bij ons wordt hij wegens zijn beperkte winterhardheid als wintergroene potplant gehouden. Verder is de Oleander een sterke plant met weinig onderhoud.

Oleander bloeit van juli tot september met enkele of dubbele bloemen van 3 tot 4 cm groot die in trosjes bovenop de twijgen staan. Afhankelijk van de variëteit zijn de bloemen geurend, wit, geel, roze, oranje of rood. Des te warmer de zomer en de plek waar de oleander staat, des te meer bloemen. De groen tot grijsgroene bladeren zijn lancetvormig, leerachtig, vrij dik en tot 12 cm lang.  De vruchten zijn lange, smalle peulen, met soms een bosje wollig haar op het uiteinde. 

Opgelet, alle delen van oleander zijn giftig. Ook het witte melksap uit de stengel kan voor irritatie zorgen; snoei altijd met handschoenen en lange mouwen. ’s Winters kan oleander in de serre of de veranda last hebben van spint of wolluizen.

Eigenschappen

Kleur
geel
oranje
rood
roze
wit
Type
heester of struik
Grootte
250
Giftig
alle delen zijn giftig!
Bladeren
lancetvormig, leerachtig, vrij dik
groen tot grijsgroen
Wanneer planten
juni
-
augustus
Zon
zon
Locatie
buiten
Snoeien
weinig of niet, vormsnoei maart - april
Bloem
enkele of dubbele bloemen in trosjes
roze, wit, geel, oranje, rood
 
Extra
vruchtdragend
wintergroen
zouttolerant
Ph
neutraal

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Doet het goed op zowat elke bodem, ook op zand, maar verkiest leem of klei. Zand kan te droog uitvallen, in de zomer. Planten in pot groeien best in goede vochthoudende potgrond met wat klei, bijvoorbeeld potgrond voor mediterrane planten. Van te weinig water in een droge zomer wordt het blad vaalgroen tot geel. 

Cultivars (Soorten)

Er zijn meer dan 200 cultivars, voornamelijk verschillend in bloemkleur en - vorm. ‘Album’ is de bekendste witte; ‘Splendens’ een erg mooie roze, met dubbele bloemen en grijsgroen blad; ‘Variegatum’ heeft gepanacheerd blad, en dubbele roze bloemen.

Onderhoud

Oleander hoeft niet gesnoeid te worden, maar verdraagt snoei wel goed. De beste periode is maart of april. Overwintert de oleander binnen, dan kun je hem op het einde van de winter al in vorm knippen.

Geef oleanders in pot van mei tot augustus elke 2 weken vloeibare voeding voor mediterrane planten. In volle grond volstaat een portie organische meststof in de lente. Planten in pot moeten elke 3 jaar verpot worden, in maart of april, na een eventuele snoei. 

Afbeelding