Overslaan en naar de inhoud gaan

Ruwe berk

Betula pendula

De ruwe berk is een bijzonder elegante boom met sierlijke afhangende takken en een opvallende gladde, grijswitte schors. Bij oude exemplaren barst de schors onderaan open en vertoont hij afwisselend donkere en lichte plekken. De kroon laat veel licht door en wordt niet breder dan 6 m. 

De bladeren zijn donkergroen, 3 tot 7 cm lang, driehoekig en licht gekarteld en staan aan dunne, hangende twijgjes (vanwaar de soortnaam 'pendula'). De herfstkleur is oranjegeel. De bloei bestaat uit mannelijke katjes van 2 tot 4 cm lang die van groen naar geelbruin verkleuren. De vruchten zijn kleine, dubbelgevleugelde nootjes.

Eigenschappen

Kleur
geel
groen
Type
boom
Grootte
2000
Bladeren
donkergroen, driehoekig en licht gekarteld
Wanneer planten
maart
-
april
Zon
halfschaduw
zon
Locatie
buiten
Snoeien
zomer - herfst
Bloem
mannelijke katjes van 2 tot 4 cm lang
groen naar geelbruin verkleurend
Extra
winterhard
zouttolerant
Ph
neutraal

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

De ruwe berk is een pioniersoort die zeer lage eisen stelt aan de bodem. Berk overleeft zelfs op moerassige gronden en is heel goed bestand tegen (zee)wind.

Cultivars (Soorten)

'Laciniata' heeft een witte bast en diep ingesneden blad dat in de herfst mooi geel verkleurt, aan neerhangende takken. De treurberk 'Tristis' herken je aan z'n smalle kroon en doorhangende takken.

Onderhoud

Berken hebben rond het uitkomen van het blad een zeer sterke sapstroom, dit fenomeen staat bekend als 'bloeden'. Daarom worden berken alleen in de zomer en de herfst gesnoeid.

Dit wist je nog niet:

De ruwe berk is een excellente boom die bekroond werd met een Award of Garden Merit (RHS).

Afbeelding