Overslaan en naar de inhoud gaan

Iris

Iris sp.

Verschillende plantensoorten behoren tot de iris. We hebben de bolvomende en de wortelstokken. Het is een vaste plant die kan gebruikt worden als snijbloem.

De bladeren van de plant zijn zwaardvormig, groeien in een waaiervorm, zijn zeer smal en groeien snel. Alle bloemen hebben zes blaadjes die soms in een 'fleur-de-lis' -patroon staan of soms drie van de blaadjes rechtop en de andere drie omlaag buigend. De bloemen staan redelijk hoog en bloeien zeer mooi. Ze variëren in kleur: zwart, bruin, wit, blauw, paars, violet, roos of geel.

Eigenschappen

Kleur
meerkleurig
Type
vaste plant
Grootte
100
Zon
zon
Locatie
buiten
Ph
kalkrijk
neutraal
zuur

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Bij de meeste soorten is een kalkrijke, frisse, droge en goed doorlaatbare bodem nodig zodat de iris kan overleven, maar bij sommige juist een vochtige, zure en vruchtbare bodem. De meerderheid verkiest wel de droge, kalkrijke bodem. Deze plant mag je nooit te diep inplanten want dan ontstaat er sneller onkruid. 

Onderhoud

Bij het planten van de iris moet je ervoor opletten dat je ze niet te diep inplant om zo onkruid te vermijden. Het is belangrijk dat je de bodem ofwel heel droog houdt ofwel juist steeds bevochtigd (hangt van de soort af).

Om de drie à vier jaar is het nodig om de plant bij te scheuren zodat ze mooi en jong blijft. Er kan bladvlekkenziekte ontstaan bij de bladeren en als ze geen bescherming hebben tijdens de winter gaan ze kapot. 

Afbeelding