Overslaan en naar de inhoud gaan

Een feesttafel stylen, de tips van Mieke van Mie en Place

De feestdagen staan voor de deur. Je huis is wellicht een oase van groene en feestelijke elementen. En zo mag ook de feesttafel weer staan pronken. Foodblogger met een hart voor groen, Mieke van Mie en Place, ging aan de slag en deelt ons haar tips.

Het kleurenpalet 

Voor de styling van de feesttafel kijkt Mieke altijd naar haar kerstboom. Ze trekt de kleuren en de stijl van de boom graag door naar de tafel. “Op deze manier creëer je rust”, geeft ze aan. Mieke werkt graag met aardse en natuurlijke kleuren. Deze vormen de basis, maar daarboven kiest ze steeds een extra accentkleur. 

De basiselementen 

Bij het stylen van een tafel komen steeds dezelfde basiselementen terug: een tafellaken, lopers, servetten, borden… Voor haar feesttafel koos ze voor lopers en niet voor een tafellaken. “Wij hebben een houten tafel. Door lopers te gebruiken, kan ik de natuurlijke sfeer van de tafel meenemen." Voor de borden kiest ze in de eerste plaats voor een onderbord. Dat maakt het net iets feestelijker. 
Voor de servetten, gaat haar voorkeur naar linnen servetten. Dat geeft een extra feestelijke touch en is een milieubewuste keuze voor Mieke. Deze serveert ze met houten servetringen. Zo trekt ze de natuurlijke sfeer verder door.

Groen centraal 

Bij het aankleden van de tafel werkt Mieke met veel groen. Beginnen doet ze met het centerpiece. Op de tafel komt in het midden altijd een centraal stuk te staan, deze keer uit planten. Is je tafel langer dan gemiddeld? Dan kan je altijd kiezen voor een tweede centerpiece.

 
Belangrijk voor Mieke is de keuze voor de soort planten. Ze kiest steeds voor planten uit het seizoen. Onder andere de Helleborus is terug te vinden op de feesttafel, maar staat ook in haar tuin. “Het is een plantje dat blijft en na de feestdagen in de tuin verder kan groeien, heel gemakkelijk dus."


Met de keuze voor een kleine fijnspar probeert ze de kerstsfeer door te trekken op de tafel. Gipskruid is een absolute topper voor elke gelegenheid. “Je kan het perfect laten indrogen om er daarna mee aan de slag te gaan.” Tenslotte mag een persoonlijke touch op de kersttafel niet ontbreken. Daarom koos Mieke voor Hyacinten. 
 

De accessoires

Voor de verdere aankleding kunnen er verschillende schaaltjes, potjes, kaarsen, theelichtjes… gebruikt worden naargelang je zelf wil. “Ik probeer zo veel mogelijk potjes en vaasjes te hergebruiken. Zo gebruik ik voormalige sauspotjes als vaasje." Voor de kaarsen werkt Mieke met verschillende hoogtes, wat voor een speels effect op je tafel zorgt.
 

Vijf must-haves op je feesttafel

Als het van Mieke afhangt, mogen deze vijf elementen niet ontbreken op jouw feesttafel. 

  • Een onderbord brengt het feest in huis. 
  • Veel groen! Zo kom je nog meer in de eindejaarssfeer.
  • Linnen servetten creëren een warme en feestelijke sfeer. 
  • Kaarsen zorgen voor de gezellige, warme sfeer tijdens de feesten.
  • Een centerpiece als dé eyecatcher van de avond!
     
Feesttafel_Mie en Place