Overslaan en naar de inhoud gaan

Kerselaar

Prunus avium

De kerselaar is een fruitboom met erg mooie lentebloesems en een decoratieve gestreepte bast. Hij staat prachtig in de iets grotere tuin, de kroon kan tot 10 meter breed worden. De bladeren zijn donkergroen, eirond, langwerpig, 6 tot 15 cm groot en hebben een mooie geelrode herfstverkleuring.

De bloei in april - mei is rijkelijk met enkelvoudige, witte bloesems van circa 3 cm groot. De vruchten zijn afhankelijk van de cultivar gele, rode, roze of bijna zwarte zoete kersen.

Eigenschappen

Kleur
wit
Type
boom
Grootte
1500
Bladeren
donkergroen, eirond, langwerpig, 6 tot 15 cm groot
Wanneer planten
maart
-
april
Zon
zon
Locatie
buiten
Snoeien
april tot half september
Bloem
enkelvoudige, witte bloesems van circa 3 cm groot
Extra
winterhard
zouttolerant
Ph
kalkrijk
neutraal

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

De kerselaar verkiest een luchtige en voedselrijke bodem op een plaats in de volle zon. De boom verdraagt geen verharding en is gevoelig aan wind.
 

Cultivars (Soorten)

De lekkerste kersen zijn 'Bigarreau's'. De minst ziektegevoelige zijn 'Kordia'; (een verbeterde versie van 'Hedelfinger'), 'Lapins' en 'Regina'.

Onderhoud

Het snoeien van steenfruitbomen is mogelijk vanaf april tot half september. De snoei toepassen in de maand augustus, 2 weken na de oogst van de kersen, heeft enkele voordelen: de snoeiwonden genezen sneller waardoor de kans op infecties kleiner wordt, de nieuwe bloemknoppen krijgen veel licht, ...

Snoeien in het voorjaar, juist voor de bloei, stimuleert de groei van de boom. De monillia-schimmel kan takken, bloesems en vruchten aantasten. Aangetaste delen van de boom moeten het hele jaar door verwijdert worden.

Dit wist je nog niet:

Beschik je over een kleine tuin? Kies dan voor een halfstam of laagstam fruitboom.  
Halfstam fruitbomen kunnen 5 meter hoog worden en leveren maar liefst 50 kg fruit op.
Laagstam fruitbomen kunnen 2 tot 4 meter hoog worden en leveren wel 5 tot 20 kg fruit op.

Afbeelding