Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe bescherm je planten tegen vorst? Wij hebben tips

In de winter durven de temperaturen al eens onder 0°C duiken. Maar niet alle planten of grassen zijn vorstbestendig, terrasplanten of zuiderse planten zijn absoluut geen voorstanders van vorst. Hoe bescherm je deze nu? Wij hebben de tips om je planten te helpen overwinteren. 

Indoor overwinteren 

Terrasplanten die niet vorstbestendig zijn, kunnen best indoor overwinteren. Een serre, veranda of winddichte schuur kunnen wonderen doen. Probeer ten allen tijde je planten te beschermen tegen wind, want vaak is dat de grote boosdoener. 

 

Vooral zuiderse planten verdragen absoluut geen vorst. Palmbomen, bananenplanten, agaven, eucalyptus en kleine olijfbomen groeien het best in positieve temperaturen. 

Bloempotten inpakken

Sommige planten staan in grote bloembakken, deze zijn te zwaar om naar binnen te dragen. Ze kunnen het beste ingepakt worden met noppenfolie. Draai verschillende lagen rond de kruin en stam en zorg dat de folie goed vastgemaakt is. Op die manier zal de vrieskou geen vat hebben op de planten. 


Onderschat de invloed van de vorst op de bloempot niet: wanneer een natte wortelkluit bevriest, bestaat de kans dat de pot zal barsten, vandaar dat het een goed idee is om de bloempot mee in te wikkelen in folie.

Uitdroging vermijden

Om te vermijden dat plantjes uitdrogen door een ijzige wind, kunnen de bladeren bespoten worden met plantaardige olie. Op die manier wordt er een beschermend laagje op de planten gelegd waardoor uitdroging vermeden wordt. 

(Sier)grassen

Vermijd het betreden van een bevroren of besneeuwd grastapijt. De schade die de voetstappen aanrichten, kan zichtbaar blijven tot in de lente. 


Siergrassen overleven vorstrijke perioden, echter als ze reeds voor de koude periode gesnoeid zijn, wordt het minder evident en stijgt de gevoeligheid voor vrieskou. In dat geval is het raadzaam een pak bladeren of compost op de plantjes te leggen. 

Dek je moestuin af

Vorst in de moestuin kan negatief zijn voor winterplantjes. Wie buiten reeds kolen heeft geplant, kan deze het best goed afdekken met een klimaatdoek. Aardappelen kunnen best bedekt worden onder een dik pak bladeren. 


Interessant voor wie aardappelen wil kweken: bedek het perceel waar de aardappelen geplant zullen worden, met een zeil. Op die manier zal de bodem beschermd zijn tegen de koude en bovendien zal de grond opgewarmd zijn tegen dat het plantseizoen begint, op die manier win je tijd en zullen de aardappelen sneller kiemen.