Overslaan en naar de inhoud gaan

Is je tuin klaar voor de winter? Dit zijn de do’s en don’ts.

Bekruipt jou in de herfst de drang om de tuin helemaal op te ruimen? Wil je hem spic en span de winter in? Niet doen! Het is veel beter voor je planten én voor de natuur om zoveel mogelijk ongemoeid te laten. Al zijn er een paar dingen die je best wél doet. 
 

Herfstbladeren: opruimen of laten liggen?

Dikke pakken herfstbladeren verstikken het gazon: haal ze zo snel mogelijk weg. Ook op paden en terrassen ruim je de bladeren best op, anders wordt het gevaarlijk glibberig. Verwijder ook de bladeren op groenblijvende planten als lavendel, Pachysandra, klimop, en groenblijvende struiken en hagen. Verzamel ze in een bladkorf en laat ze verteren tot bladaarde; na een à twee jaar heb je prachtige bodemverbeteraar. Laat elders in de tuin de bladeren liggen. Ze vergaan er tot voedzame humus, vormen een beschermlaagje tegen vorst, en insecten en amfibieën overwinteren er. 
 

Laat uitgebloeide bloemen en siergrassen staan

De bloementuin gaat stilaan in wintermodus. Weersta de neiging om alles af te knippen! De uitgebloeide stengels en siergrassen vormen een decoratief wintersilhouet, én beschermen de bodem. Tal van insecten overwinteren tussen de planten, en vogels smullen van de zaden. Haal wél overhangende stengels van de paden, en wied tussen de planten. Door je tuin nu onkruidvrij te maken, spaar je werk uit in de lente. 
 

Haal je terrasplanten naar binnen

Zolang het niet vriest, kunnen grote terrasplanten zoals citrussen, granaatappel, Agapanthus, olijf, oleander, vijg, laurier, fuchsia, eucalyptus, Lagerstroemia, palmen… buiten blijven. Haal wel de schaaltjes weg, anders rotten de plantenwortels. Is er vorst aangekondigd, verhuis je planten dan naar een frisse, vorstvrije plek zoals een hal, garage of tuinhuis met raam. De woonkamer is veel te warm en te droog om terrasplanten te laten overwinteren!

Geef een laatste snoeibeurt

Loop nog even met de heggenschaar over je hagen en snoeivormen, zo gaan ze mooi strak de winter in. Knip loshangende stengels van klimplanten af, voor een herfststorm ze van hun klimrek rukt. Snoei nu geen hortensia’s of lavendel meer, dat maakt ze extra kwetsbaar voor vorst. Rooi vanaf midden november dahlia’s, canna’s, gladiolen… en bewaar ze vorstvrij. 

Blijf het gazon maaien 


Zolang het niet vriest, kun je je gazon blijven maaien. Zeker in een herfst met milde temperaturen en veel regen, dan groeit het gras gewoon door. Zet wel de gazonmaaier op de hoogste stand. Maai tijdelijk niet wanneer het gazon door en door nat is of wanneer er ’s ochtends rijm op het gras ligt. Trim zeker ook nog eens de graskanten, dan start je in de lente met nette randen. 
 

Vergeet de dieren niet! 

Start met de vogels te voederen, dat geeft hen de tijd om een vetreserve voor de winter op te bouwen. Schrob de nestkastjes schoon met heet water. Egels gaan vanaf oktober of november in winterslaap; zorg dat er in je tuin een paar hopen bladeren of takken liggen, waar ze onder kunnen kruipen. Ook padden, kikkers en salamanders schuilen er graag.


TIP!

Nog geen nestkastjes in je tuin? Hang er dan nu een paar op! De vogels kunnen er tijdens koude nachten schuilen, en alvast hun toekomstig nestplekje verkennen.