Overslaan en naar de inhoud gaan

Japanse sneeuwbal

Viburnum plicatum

Viburnum omvat een aantal sierheesters die wintergroen, halfwintergroen of bladverliezend zijn. Viburnum is goed winterhard en bloeit heel mooi. De herfstverkleuring is prachtig en de vruchten zijn bessen die graag door vogels gegeten worden.

Viburnum plicatum is een bladverliezende sierheester die tot 2,5 m hoog uitgroeit. Het lichtgroene blad is spits ovaal, gezaagd, hazelaarachtig en tot 8 cm lang. De bloei in mei - juni is wit, bolvormig en heeft een doorsnede van 2,5 tot 4 cm. 

Eigenschappen

Kleur
wit
Type
heester of struik
Grootte
250
Bladeren
lichtgroen, spits ovaal, gezaagd, hazelaarachtig, 8 cm lang
Wanneer planten
april
-
mei
Zon
halfschaduw
zon
Locatie
buiten
Snoeien
weinig of niet, snoei na bloei
Bloem
wit, bolvormig, 2,5 tot 4 cm doorsnede
Extra
winterhard
zouttolerant
Ph
kalkrijk
neutraal
zuur

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

Viburnum plant je in een humusrijke bodem op een plaatsje in de volle zon of halfschaduw.

Cultivars (Soorten)

V. plicatum tomentosum is een middelgrote soort, die tot 2 m hoog wordt; V. plicatum tomentosum 'Watanabe' wordt 1,8 tot 2 meter hoog en bloeit zeer rijk en lang, van mei tot september; 'Mariesi' blijft lager (ca 1,5 meter). Beide cultivars hebben typische gelaagde takken. Viburnum opulus is een inheemse soort, d.w.z. dat hij hier van nature voorkomt. 

Onderhoud

Snoei is niet nodig. Eventueel vorm in stand houden door de struik terug te knippen na de bloei. Wanneer de bloei uitblijft, verjongingssnoei toepassen. Elk jaar controleren op verticale, wilde scheuten en deze wegnemen. Ook na de winter controleren op dood hout.

Afbeelding