Overslaan en naar de inhoud gaan

Moerbei

Morus sp.

Deze boom kan ouder dan 500 jaar worden en met de jaren wordt hij ook steeds mooier met een betere groeiwijze. De moerbei heeft een lichte en open kroon in de eerste jaren, maar daarna donker en dicht.

De vruchten zijn eetbare bessen en zorgen voor een mooie verschijning. De zwarte bessen zijn het lekkerst en worden vaak gegeten, de witte worden minder smakelijk gevonden. De donkergroene bladeren zijn hartvormig en getand of gelobd.

Eigenschappen

Type
boom
Grootte
1500
Bladeren
donkergroen, hartvormig, gelobd of getand
Wanneer planten
april
-
mei
Zon
halfschaduw
Locatie
buiten
Extra
vruchtdragend

Belangrijke zaken om te weten

Waar plaatsen

De moerbei kan op alle grondsoorten overleven zolang de grond maar droog is. Hij verdraagt geen verharding en is gevoelig voor wind dus wordt best op een windstille plaats geplant. Hij past perfect in een kleine tuin.

Cultivars (Soorten)

Van de enkele soorten van de moerbei zijn de Morus alba (witte moerbei) en de Morus nigra (zwarte moerbei) het meest gekend. Zoals uit de naam af te leiden draagt de ene witte, iets rood aanlopende vruchten en de andere dieprode tot zwarte vruchten.

Dit wist je nog niet:

Zijde wordt geproduceerd door de zijderups. De planten uit het geslacht van de moerbei zijn de enige waardplanten voor deze rups. Dit wil zeggen dat de zijderupsvlinder haar eitjes enkel zal afzetten op een plant uit de moerbeifamilie, waarna de rups deze plant gebruikt als voeding.

Voor de productie van zijde worden de rupsen levend in hun cocon gekookt. Dit wordt niet aanvaard door dierenrechtenorganisaties en zij doen een oproep om geen zijde meer te kopen.

Afbeelding